Hlavní obsah

Hercule Poirot se v září vrátí i k nám. Nový román už je napsaný

Právo, Jaroslav Špulák

Loni na podzim bylo oznámeno, že vzniká nový román s detektivem Herculem Poirotem v hlavní roli. Na knižním veletrhu The London Book Fair v Londýně bylo na konci minulého týdne řečeno, že je už hotový.

Foto: Profimedia.cz

David Suchet je filmovým představitelem detektiva Hercula Poirota, v adaptaci nové knihy se ale pravděpodobně neobjeví.

Článek

Jeho autorkou je Sophie Hannahová a vyjde v září letošního roku. I v České republice.

Kniha je součástí projektu New Poirot Novel, za kterým stojí agentura Agatha Christie Limited, jež se stará o pozůstalost po slavné autorce. Projekt inicioval její vnuk Matthew Prichard, jenž tak chce na dílo spisovatelky upozornit především mladou generaci.

K napsání detektivního příběhu v duchu Agathy Christie byla vybrána britská novelistka Sophie Hannahová. Měla napsat zcela nový případ Hercula Poirota.

„Její nápad pro zápletku byl velmi přesvědčivý a její vášeň pro babiččinu práci tak silná, že jsme hned pocítili, že skutečně nastal čas pro napsání nového příběhu,“ vysvětlil Prichard.

Podle jeho slov je příběh situovaný do dvacátých let minulého století a světoznámý detektiv v něm řeší velmi zapeklitý případ. Na napsané dílo bylo ale uvaleno embargo, a tak se jeho děj nejspíš nedostane na veřejnost až do okamžiku vydání.

Autorka a ti, kteří momentálně překládají knihu do devětadvaceti jazyků, jsou vázáni mlčenlivostí a nesmějí nic z příběhu prozradit. Název knížky bude oficiálně zveřejněn 8. května, podoba obálky pak 12. června.

Překládá Eda Němcová

„V České republice kniha vyjde v září. Autorkou překladu bude paní Eda Němcová,“ řekla Právu Helena Čudová, programová ředitelka Euromedia Group. Knihu vydá Knižní klub.

Pověřit Hannahovou napsáním nového příběhu bylo v podstatě výsledkem šťastné náhody.

„Její agent kontaktoval vydavatelství Harper Collins, u kterého kniha vyjde, ve stejný týden, kdy jsme s kolegy začali uvažovat o nové knize v duchu Agathy Christie,“ vysvětlil Prichard.

Nadšení z chystané knihy vyjádřil na svém twitterovém profilu i seriálový představitel belgického detektiva, herec David Suchet. „Pokud bude příběh dobrý, bude Poirot žít dál,“ řekl.

Média se domnívají, že nový příběh bude záhy zfilmovaný. Suchet se ale v hlavní roli nejspíš neobjeví. On sám to řekl v loňském rozhovoru pro list Yorkshire Post.

Christie Hannahovou ovlivnila

Třiačtyřicetiletá Sophie Hannahová je autorkou psychologických detektivek, které už vyšly ve čtyřiadvaceti zemích světa. Napsala i dvě dětské knihy a dvě její novely se dočkaly televizní adaptace. K psaní detektivek ji podle vlastních slov přivedla vášeň pro díla Agathy Christie.

Foto: ČTK

Agatha Christie (vpravo) ho v roce 1920 vymyslela.

„Kdo by neměl strach jít do podobného projektu, musel by být blázen. Agatha Christie je největší spisovatelkou detektivek všech dob a je mi obrovskou ctí, že k té práci vybrali právě mě,“ citovalo loni spisovatelku vydavatelství Harper Collins.

Podle deníku Guardian Hannahová doufá, že osloví i konzervativnější fanoušky Agathy Christie. „Každé slovo, které napsala, považuji za téměř svaté, takže se nebudu dopouštět žádných bezohledností. Nebudu Poirota nutit, aby jezdil na kolečkových bruslích a podobně. Vím, že si někteří myslí, že když je autor mrtev, měli bychom jeho literární postavy nechat na pokoji. Jenže podobné věci se dějí mnoha slavným spisovatelům – ožili už James Bond i Sherlock Holmes. Bylo by vlastně divné, kdybychom z toho vynechali Agathu Christie,“ zauvažovala Hannahová.

Reklama

Výběr článků

Načítám