Hlavní obsah

Velikonoce na ČT: Papež, pohádky, Babička a Holky z porcelánu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize začala lákat na velikonoční pořady, které navozují hlavně atmosféru klidu a odpočinku a mírně chtějí veřejnoprávního diváka i vzdělávat. Nové filmové hity nečekejte.

Foto: ČT

Babička (1971) s Jarmilou Kurandovou a Libuší Šafránkovou

Článek

Česká televize v programu zohlednila, že Velikonoce jsou největšími křesťanskými svátky, ale zároveň poučí a pobaví pořady o oblíbených lidových zvycích, které s křesťanstvím nemají nic společného. Duchovní rozměr svátků roku připomene především přenos Velkopáteční bohoslužby sboru Českobratrské církve evangelické, dokumentu o Chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě a samozřejmě tradiční velikonoční poselství papeže Františka.

„Důraz klademe na náboženský i lidový rozměr, a kromě Velkopáteční bohoslužby tak nabídneme jako každý rok i přímý přenos požehnání Městu a světu. Naopak novinkou ve vysílání ČT budou pořady kanálu ČT art, které Velikonoce pojmou spíše jako umělecky význačný motiv, a to například v příběhu nejvýznačnějšího umělce rané nizozemské malířské školy Rogiera van der Weyden a jeho Snímání z kříže nebo v příběhu o přátelství Bohuslava Martinů s autorem předlohy Řeckých pašijí Nikosem Kazantzakisem,“ řekl ředitel programu Milan Fridrich.

Svět prastarých lidových zvyků připomenou pořady Folklorika, Náš venkov nebo Naše tradice. K velikonočním oslavám spjatým s dechovkou zve pořad Ta naše kapela. Česká televize připravila také speciální díly svých pravidelných pořadů, Kluci v akci představí tradiční velikonoční kuchyni a Malá farma velikonoční pivo.

Pohádky a česká klasika

Foto: ČT

Holky z porcelánu

Pohádky tvoří podstatnou součást programové nabídky ČT, budou to například filmy Král sokolů, O svatební krajce, O perlové panně, Pravda a lež, Poklad na Sovím hrádku, Šíleně smutná princezna, Tři oříšky pro Popelku, Ať žijí duchové a Maharal - Tajemství talismanu.

Z české nepohádkové klasiky se můžete těšit na Babičku (barevnou verzi z roku 1971), Saturnina, Noc na Karlštejně, Holky z porcelánu, Veni, vidi, vici nebo na černobílou komedii z roku 1939 Eva tropí hlouposti.

K Velikonocům patří i charitativní večer Pomozte dětem s účastníky soutěže StarDance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám