Hlavní obsah

Po Nově modernizuje studio Událostí i ČT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize v pondělí odvysílá Události v nové grafické podobě a z nového studia. Objeví se například velkoplošná projekční stěna ovládaná pomocí tabletu. Změněna bude i znělka, v níž zeměkoule projde postupně červenou a modrou barvou, až skončí na průhledné, což má podle designérů znamenat, že Česká televize chce být transparentní. Z nového studia začala před týdnem vysílat své hlavní zprávy i televize Nova.

Foto: Česká televize

Nové Události – velkoplošná projekční stěna

Článek

Hlavním záměrem nynějších změn je podle ČT více propojit zpravodajský pořad s kontinuálním vysíláním ČT 24. „Nesnažíme se poutat pozornost diváka, jak máme vyleštěné studio, ale snažíme se poutat na to, jaké informace poskytujeme,“ uvedli designéři Petr Štěpán ze studia Najbrt a Martin Hejl z Loom On The Moon v rozhovoru pro ČT.

Události prošly kompletní obměnou přede dvěma lety, kdy se prodloužily, změnil se způsob moderování a především dramaturgická struktura. Současné změny televize považuje za spíše evoluční než revoluční. Větší proměnu ale čeká i studio, kde bude velkoplošná projekční stěna, kterou budou moderátoři ovládat pomocí tabletu.

„Relace se nesnaží být primárně nabubřelá, hýřivá – veškerá energie se soustředí na přesnost,“ uvedli designéři s tím, že vizuální stěna nesmí podle nich danou informaci rušit.

Foto: Česká televize

Nové Události, na snímku Marcela Augustová

Foto: Česká televize

Zeměkoule zůstala, jen mírně mění barvy.

Foto: Česká televize

Nové Události (Počasí)

Foto: Česká televize

Nová podoba Událostí

Foto: Česká televize

Stará podoba studia Událostí

Nové studio se barevně mění podle toho, která část zpravodajské relace se vysílá. Události, které vycházejí ze zpravodajské ČT 24, dostaly červenomodrý kabát, sportem se prolíná zelená linka, počasí podtrhuje světlemodrá a Události v kultuře jdou do černobílého ladění s linkou bílé barvy. Info grafika pak podle ČT funguje na systému lego, a to ve všech čtyřech komponentech stejně – mění se jen barva podkladu. „Zdůrazňujeme, že jsme televize – a klademe důraz na obraz. Info grafika je tam přidaná, nikdy úplně nepřekrývá obrazovou složku… je to vlastně další vrstva na obraz,“ míní designéři.

Za novou grafickou výbavou stojí Petr Štěpán ze studia Najbrt. Návrh celkového prostorového řešení studia a způsobu snímání pochází od specialistů virtuálního studia ČT Radka Mihuleho a Martina Raka ve spolupráci s šéfrežisérem Markem Strakou. Ten pak upravili Martin a Lenka Hejlovi z Loom On The Moon, respektive z kolmo.eu. Na znělkách spolupracoval režisér Tomáš Luňák a za hudbou stojí Karel Havlíček.

Události jsou dalším zpravodajským pořadem tuzemských televizí, který získává novou podobu. Zhruba před týdnem představily nové studio i grafické prvky Televizní noviny konkurenční Novy, která přišla mimo jiné s technologií umožňující ovládání televizní grafiky pohybem a gesty. [celá zpráva]

Anketa

Jak hodnotíte novou podobu Událostí?
Je to lepší
23,1 %
Je to horší
7,8 %
Je to jedno
69,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 537 čtenářů.

Reklama

Související články

Nova představila nové studio

Televize Nova zveřejnila fotografie nového studia, které divákům představí s novou grafikou a znělkami 23. března v Televizních novinách.

Výběr článků

Načítám