Hlavní obsah

Svein Andre Hofsø, detektiv Down na Febiofestu: Mým hrdinou je James Bond

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze a okolí se před časem zabydleli norští filmaři: natáčeli tu norsko-česko-dánský koprodukční film Detektiv Down o mladíkovi s Downovým syndromem, který tolik toužil stát se po vzoru svého otce detektivem, že opravdu vyřešil zapeklitý případ.

Foto: PRÁVO – Petr Horník

Svein Andre Hofsø a Bard Breien na pražském Febiofestu

Článek

Nyní se film představil publiku Febiofestu, které zároveň přivítalo režiséra Barda Breiena, známého skvělou komedií Kurz negativního myšlení, a představitele titulní role Sveina Andreho Hofsøa.

„Vybrali jsme si Prahu a její okolí proto, že jsem chtěl příběhu dodat trochu pohádkový nádech,“ řekl novinářům Breien a s úsměvem podotkl: „Nakonec to ale bylo tak magické, že jsem musel myslet na to, že točím realistický příběh ze současnosti, a ne pohádku.“

Svein André Hofsø skutečně Downův syndrom má, ale navzdory tomu mluví plynně anglicky, ve filmu má i půvabný taneční výstup a svou roli zvládl s velkou působivostí. A protože film už měl v Norsku premiéru a hrál se i na festivalu v texaském Austinu, má zkušenosti nejen s hraním, ale i se slávou.

„Je to příjemné, v Norsku diváci přijali film vřele, přišlo na něj hodně lidí a teď mě poznávají na ulici a někdy chtějí autogram, to je milé,“ svěřil se s trochu plachým úsměvem Svein a pochlubil se, že v Texasu dokonce dostal cenu za nejlepší herecký výkon.

Jeho postavu Roberta si ve filmu najmou podvodníci, kteří spoléhají na to, že detektiv s takovýmto zdravotním postižením nebude stát v cestě jejich zločinným plánům. Opak je však pravdou a ve filmu, který sleduje detektivní linii a střídá přitom komické situace s velmi dojemnými, je právě on tím, kdo záhadě přijde na kloub.

„Chtěl jsem natočit provokativní komedii. Vycházel jsem z hlavní postavy, šlo mi o to, ukázat dva rozdílné úhly pohledu – Robertův pohled zevnitř na svět a pohled vnějšího světa na něj,“ přiblížil svůj záměr režisér.

Svein Hofsø se vyznal i ze svých filmových lásek: „Mám rád akční filmy, hlavně ty s bojovými uměními, mám rád i Matrix s Reevesem, ale můj největší hrdina je navždy James Bond.“

Reklama

Výběr článků

Načítám