Hlavní obsah

RECENZE: Vinohradské nesnáze s Pinerovým Soudcem

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc po Beresfordově Posledním z Haussmanů uvedlo Divadlo na Vinohradech další britskou hru, o více než sto dvacet let starší komedii Arthura Winga Pinera s českým názvem Soudce v nesnázích.

Foto: Viktor Kronbauer

Viktor Preiss jako soudce Posket a Kateřina Brožová v roli jeho choti Agáty

Článek

Současník G. B. Shawa v ní navazuje na konverzační šerm Oscara Wilda i situační brilanci frašek Georgese Feydeaua.

Ctihodný soudce Posket si vzal za manželku půvabnou vdovu Agátu Farringdonovou. Ale protože ona si pro nového manžela ubrala deset let, musí i její syn z prvního manželství omládnout do pubertálního výrostka v námořnickém oblečku. Synkovo chování ale neodpovídá jeho údajnému věku a jeho otčíma přivede do velmi prekérních situací.

Soudce v nesnázích má v repertoáru zaujmout zřejmě pozici divácky oblíbeného Brouka v hlavě, ostatně hlavní roli i zde hraje Viktor Preiss. Má to ovšem dva háčky.

Pinerův text nedosahuje kvality Feydeaua a vzdor řadě vděčně napsaných situací i bonmotů působí místy dost rozvláčně. A za druhé: i v tomto žánru velezkušený režisér by měl problém vtisknout inscenaci jednotný styl odpovídající jeho nárokům, a to se souborem, v němž se momentálně mísí mnoho různorodých hereckých technik i úrovní. A tak je Soudce v nesnázích žánrově i herecky nevyrovnaný a sahá od prvoplánové „šamberkovské“ komiky až k jemnostem feydeauovské frašky.

Mistrná je do drobných detailů propracovaná herecká kreace Viktora Preisse, jehož Posket vzbuzuje smích i soucit zároveň a jde až na samou hranici absurdity.

Z početného obsazení mají k duchu brilantní frašky nejblíže Jaroslav Satoranský jako sluha Wyke, Otakar Brousek ml. jako kapitán Horác Vale a Tereza Bebarová v roli Charlotty, excentrické sestry Posketovy choti. Tu hraje Kateřina Brožová bohužel opět ve strnule úsměvné stylizaci pohledné panenky Barbie.

Soudce v nesnázích tak zřejmě diváky pobaví, ale k precizní inscenaci Brouka v hlavě má daleko.

Arthur Wing Pinero: Soudce v nesnázích
Překlad: Jiří Josek, režie: Tomáš Töpfer, výprava: Jan Dušek, hudba: Ondřej Brousek. Premiéra 21. března v Divadle na Vinohradech, Praha.

Celkové hodnocení 60 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám