Hlavní obsah

Russel Crowe na indexu. Muslimové zakázali film Noe

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené arabské emiráty, Bahrajn nebo Katar patří k zemím, které už zakázaly americký film Noah (Noe) s Russelem Crowem. Další zřejmě budou následovat, dovolil si totiž zobrazit proroka.

Foto: Paramount Pictures

Russel Crowe je Noe.

Článek

„Jsou tam scény, které odporují islámu a bibli, proto jsme se rozhodli nepromítat,” sdělil Džuma Al-Lím z Národního mediálního centra Spojených arabských emirátů. „Je důležité respektovat náboženství a nepromítat ten film.”

Také z Egypta znějí hlasy o urážce citů věřících a citlivě příběh vnímají i někteří radikálnější křesťané. Společnost Paramount se toho částečně zalekla a přidala i v USA do propagačních materiálů informaci, že biblické děje jsou vyprávěny s uměleckou licencí.

Snímek natočil režisér Darren Aronofsky a stál asi 125 miliónů dolarů. Hlavní roli dostal Russel Crowe, v dalších hrají třeba Jennifer Connellyová, Douglas Booth, Emma Watsonová, Ray Winstone, Anthony Hopkins, Dakota Goyová a Mark Margolis.

Korán i bible různým způsobem popisují potopu a Noemovu archu. Příběh byl několikrát zpracován i v animovaných verzích, ale Noe tam nebyl vidět, díky čemuž filmy prošly cenzurou.

Jeden statečný

Pákistánský cenzor Muhamad Zaríf vzkázal, že film ještě neviděli, ale už teď pochybuje, že by se takový film mohl dostat do pákistánských kin. Také tuniské ministerstvo kultury film Noe zatím neřešilo, nicméně zobrazení proroků je pro ně velký problém.

V roce 2011 vypukly v zemi pouliční nepokoje kvůli tomu, že soukromá televize odvysílala slavný animovaný film Persepolis, kde byl vidět bůh. Šéf stanice později dostal pokutu 1200 eur, protože se údajně dopustil „útoku na svaté”.

Na západním břehu Jordánu se podle BBC už jedno kino pokusilo objednat kontroverzní film. „Fakt, že film některé země v regionu zakazují, ho dělá ještě zábavnějším,” uvedl šéf Clack Cinema.

Reklama

Výběr článků

Načítám