Hlavní obsah

Oscary sledovalo 43 miliónů lidí

Novinky, Stanislav Dvořák

Předávání Oscarů sledovalo v noci na pondělí 43 miliónů amerických diváků. Společnost ABC prohlásila, že jde o největší sledovanost za dekádu.

Foto: Ellen DeGeneres, ČTK/AP

Spontánní foto hollywoodských herců z mobilu

Článek

Ceremoniál, který moderovala Ellen DeGeneresová, sledovalo o 6,4 procenta více diváků než minulý rok, kdy proběhl večer pod taktovkou Setha McFarlanea, citovala BBC výzkum firmy Nielsen. Sledovanost v neanglicky mluvících zemích včetně ČR je zcela zanedbatelná.

Větší úspěch měl ceremoniál v roce 2004 (43,6 miliónu diváků), kdy kinům vládl Pán prstenů: Návrat krále a absolutně nejvyšší čísla, která už pořad těžko překoná, byla zaznamenána v roce 1998, kdy se dívalo 55,3 miliónu lidí. Tehdy dostal téměř všechny ceny hollywoodský doják Titanic.

Neuctivý a kousavý moderátor Seth McFarlane se stal díky humoru oblíbencem mladších diváků, ale kritizovali jej ti konzervativní. Postarší DeGeneresová byla proto vybrána jako „sázka na jistotu”, jenže média ji pak označovala za nudnou.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Režisér Gravitace Alfonso Cuarón měl mnoho důvodů k radosti.

Nejvíce se do ní pustil známý americký server The Hollywood Reporter, který napsal, že celý večer byl testem trpělivosti – nabubřelý, špatně režírovaný a s nudnou moderátorkou. Posledních třicet minut prý vypadala, že to už úplně vzdala a uzavřela se do sebe. Zároveň ale server připustil, že se jí jednou za čas povedl nějaký vtip – třeba komentář k pádům herečky Jennifer Lawrencové, která na Oscarech upadla minulý rok i letos, nebo „hláška” narážející na její homosexualitu a scénu, kdy se herec Jonah Hill obnažil ve filmu Vlk z Wall Strreet. „Vy jste mi ukázal něco, co jsem už dlouho, dlouho neviděla,” poznamenala.

Nehledě na nudnost či zábavnost večera se nakonec nejvíc nemluvilo o moderátorském výkonu, ale o fotografii skupiny herců z mobilu, jejíž vznik DeGeneresová iniciovala. Stala se hitem na sociálních sítích a zaznamenala více než dva milióny přeposlání. Moderátorka řekla, že chce zlomit rekord, a to se jí podařilo. Twitter pak dodal, že lidé poslali celkově 14,7 miliónu „tweetů” souvisejících s Oscary.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám