Hlavní obsah

Nejvíc Oscarů má Gravitace, oceněn byl i film o pražské rodačce Herzové

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Oscara za nejlepší film dostal v noci na pondělí v Los Angeles snímek 12 let v řetězech režiséra Steva McQueena. Sedm Oscarů si přičetla Gravitace Alfonsa Cuaróna, hlavní soška ale snímku unikla. Oscara v kategorii krátkých dokumentů dostal film o klavíristce Alici Herzové- Sommerové z Prahy The Lady in Number 6: Music Saved My Life od Malcolma Clarka a Nicholase Reeda. Herzová byla nejstarším člověkem, který přežil holokaust. Zemřela 23. února ve věku 110 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oscar a hvězdy na červeném koberciVideo: Reuters

 
Článek

„Každý si zaslouží nejen přežívat, ale žít. To je hlavní poselství Solomona Northupa (hlavní hrdina filmu 12 let v řetězech) a já cenu věnuji všem, kteří přetrpěli otroctví, a miliónům těch, kteří jím pořád trpí,” uvedl režisér nejlepšího filmu roku, který je prvním tvůrcem černé pleti, jenž dosáhl takového ocenění.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Režisér a producent Steve McQueen (u mikrofonu)

Upoutávka na film 12 let v řetězechVideo: BontonfilmCZ

Cenu pro nejlepšího režiséra převzal Alfonso Cuarón za vesmírné drama Gravitace. Šťastný režisér při té příležitosti ocenil zejména herečku Sandru Bullockovou, o níž řekl: „Ty jsi duší a srdcem toho filmu a jeden z nejlepších lidí, jaké jsem kdy potkal.”

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Režisér a producent Steve McQueen si radostí povyskočil.

V kategorii vizuálních efektů zvítězila podle očekávání také Gravitace. Další Oscary si připsala za kameru, střih, mix zvuku a střih zvuku. Oscara za původní hudbu akademie přiřkla Stevenu Priceovi rovněž za Gravitaci.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Režisér Gravitace Alfonso Cuarón měl mnoho důvodů k radosti.

Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli dostala Cate Blanchettová, která excelovala ve filmu Woodyho Allena Jasmíniny slzy. Herečka pochválila své konkurentky a poznamenala, že lidé potřebují filmy se „silnými ženskými postavami”.

„Lidé je chtějí vidět a vlastně i vydělávají peníze,” uvedla.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Cate Blanchettová s Oscarem

Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli dostal Matthew McConaughey za Klub poslední naděje. „Nikdo to dvacet let nechtěl točit, odmítli to 127krát. Pak mi to přišlo na stůl a udělali jsme to. To už je menší zázrak,” poznamenal.

Foto: John Shearer, ČTK/AP

Matthew McConaughey je hercem roku díky snímku Klub poslední naděje.

Hrdinka oceněného dokumentu Alice Herzová-Sommerová se pohybovala v uměleckém prostředí a mezi její přátele patřili i pražští židovští spisovatelé Franz Kafka a Max Brod. Vypracovala se na mezinárodně uznávanou pianistku, ale v roce 1943 byla s manželem a synem transportována do ghetta v Terezíně. I tam se snažila věnovat hudbě, hrála svým  spoluvězňům.

Foto: John Shearer, ČTK/AP

Nicholas Reed (vlevo) a Malcolm Clarke, tvůrci dokumentu o pražské rodačce Alici Herzové Sommerové The Lady in Number 6: Music Saved My Life dostali Oscary.

Po válce žila krátce v Praze a v roce 1949 se i se synem odstěhovala do Izraele, kde vyučovala hudbu a propagovala česko-židovské skladatele Viktora Ulmanna, Pavla Haase, Gideona Kleina či Hanse Krásu. Od roku 1986 žila v Londýně. Melissa Müllerová a Reinhard Piechocký napsali o jejím dramatickém osudu knihu Rajská zahrada v pekle: Život Alice Herzové-Sommerové.

„Naučila nás všechny ve štábu, abychom se na věci kolem sebe dívali optimističtěji,” řekl při převzetí ceny režisér Malcolm Clarke.

Jared Leto připomněl Ukrajinu

Mezi prvními si cenu v Dolby Theatre převzal herec Jared Leto za výkon ve vedlejší roli snímku Klub poslední naděje.

Foto: John Shearer, ČTK/AP

Jared Leto má Oscara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.

„Pro všechny snílky tam venku, kteří nás dnes sledují na místech jako Ukrajina a Venezuela. Jsme tady, a zatímco vy bojujete o to, aby se váš sen stal skutečností, myslíme na vás,” řekl herec.

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli byla vyhlášena Lupita Nyong’ová z filmu 12 let v řetězech.

Foto: John Shearer, ČTK/AP

Lupita Nyong’o zazářila ve vedlejší roli snímku 12 let v řetězech.

V kategorii neanglicky mluvených filmů letos zabodoval italský snímek Velká nádhera.

Foto: John Shearer, ČTK/AP

Toni Servillo (vlevo) a Paolo Sorrentino byli oceněni v kategorii neanglicky mluvených filmů za Velkou nádheru.

Cenu za nejlepší animovaný snímek dostal muzikál Ledové království režisérské dvojice Chris Buck – Jennifer Lee a v oblasti celovečerních dokumentů se prosadil Morgan Neville s filmem 20 Feet from Stardom.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Herečka Jennifer Lawrencová pózovala s obří sochou Oscara.

Foto: John Shearer, ČTK/AP

Hudebním vystoupením obohatila Oscary skupina U2.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Bette Midlerová zazpívala píseň Wind Beneath my Wings.

Soška za nejlepší filmovou píseň putovala za song Let It Go z filmu Ledové království k autorské dvojici Kristen Anderson-Lopezová a Robert Lopez.

Cenu za původní scénář si odnesl Spike Jonze za film Her a cena za adaptovaný scénář patří Johnu Ridleymu, který napsal otrokářské drama 12 let v řetězech.

Přehled vítězů:
FILM: 12 let v řetězech (Steve McQueen)
REŽIE: Alfonso Cuarón (Gravitace)
HEREC V HLAVNÍ ROLI: Matthew McConaughey (Klub poslední naděje)
HEREČKA V HLAVNÍ ROLI: Cate Blanchettová (Jasmíniny slzy)
HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI: Jared Leto (Klub poslední naděje)
HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI: Lupita Nyong’ová (12 let v řetězech)
KAMERA: Emmanuel Lubezki (Gravitace)
SCÉNÁŘ: Spike Jonze (Her)
ANIMOVANÝ FILM: Ledové království (Chris Buck – Jennifer Lee)
NEANGLICKY MLUVENÝ FILM: Velká nádhera (Paolo Sorrentino)
DOKUMENTÁRNÍ FILM: 20 Feet from Stardom (Morgan Neville)
KRÁTKÝ DOKUMENT: The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Malcolma Clarke a Nicholas Reed)
HUDBA: Steven Price (Gravitace)
VIZUÁLNÍ EFEKTY: Gravitace (Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk a Neil Corbould)
KRÁTKÝ FILM: Helium (Anders Walter a Kim Magnusson)
FILMOVÁ PÍSEŇ: Let It Go (Kristen Anderson-Lopez a Robert Lopez)
STŘIH: Gravitace (Alfonso Cuarón a Mark Sanger)
KOSTÝMY: Catherine Martin (Velký Gatsby)

O čem jsou vítězné filmy?

Klub poslední naděje vypráví o elektrikáři Ronu Woodroofovi, který se v roce 1985 dozvěděl, že má AIDS a že mu nezbývá více než 30 dnů života. Doktoři si s tehdy novou smrtelnou nemocí nevědí rady, a tak Ronovi víceméně dokážou poradit jediné – pošlou jej domů umřít. Ale Ron to nevzdává, pouští se do bitvy o svůj život s lékaři, farmaceutickými firmami, úředníky a hledá cestu jak přežít.

Sandra Bullocková a George Clooney hrají v unikátním vesmírném dramatu Gravitace. Během rutinní výpravy do kosmu dojde k nehodě a hrdinové zůstanou ve volném vesmíru – bez spojení se světem. Astronautka se pokusí o nemožné – dostat se vlastními silami zpět na Zemi.

12 let v řetězech je příběh Solomona Northupa, který měl milující rodinu, dobrou práci, talent, majetek a svobodu. Žil středostavovský život jako většina z nás. V jeden jediný nečekaný moment ale o všechno přišel. Skončil jako otrok, protože naletěl dvěma podvodníkům. Na jižanské plantáži strávil 12 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám