Hlavní obsah

RECENZE: Naše větry nemají dostatečnou razanci. Do Divadla Bez zábradlí dorazil znamenitý politický cajtštyk

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

No to zase bude spekulací mediálních odborníků na politiku! Divadelní verzi slavného britského sitkomu Antonyho Jaye a Jonathana Lynna Jistě, pane premiére! sponzoruje v Divadle Bez zábradlí Agrofert a jeho premiéru navštívil sám Andrej Babiš.

Foto: Kryštof Kalina

Stanislav Zindulka (velvyslanec Kumranistánu), Josef Carda (stálý vládní tajemník) a Karel Heřmánek (předseda vlády Jim Hacker)

Článek

Páni, viděli jste větší střet zájmů? I když v pondělí majitel firmy ministrem ještě prokazatelně nebyl a podpořil tu scénu ve chvíli, kdy od morálně čirého pražského magistrátu, zásobujícího příští ministerstva bezúhonnými korupčníky, nedostala ani korunu.

Ale pojďme k divadlu. Je to v politice zatroleně o hubu. Premiérovi euroskeptikovi (Karel Heřmánek) povážlivě klesají preference, ocitá se v palbě veřejnoprávních médií a ke všemu zrovna předsedá Evropské unii. Jeho stálý vládní tajemník (Josef Carda), mistr schůdných řešení, spřádá řetězce duchaprázdných, o to však složitějších komuniké značkujících cestu z globální krize.

Ne, nejedná se o Česko, tam by se něco takového přece dít nemohlo, nýbrž o Británii

Záchranný pás starému kontinentu nezištně nabízí nová naftová supervelmoc – Kumranistán. Zastupuje ji velvyslanec (Stanislav Zindulka). Má jen lehce schůdné podmínky: také ostrovní království vstoupí do eurozóny a na dnešní noc požaduje pro svého vládce, který právě dorazil sjednat s Evropou smlouvu, hned několik prostitutek rasově a genderově smíšeného složení.

Úkol obstarat zboží připadne politicky zatím bezúhonnému premiérovu osobnímu tajemníkovi (Karel Heřmánek ml.) a zvláštnímu politickému poradci (Dana Morávková opravdu dře jako kůň). Hledá se pojmenování tohoto kontinentálního zadání, rozhoduje se mezi slovy europich a eurohrátky. Ukázkou mistrovské premiérovy politické šachové partie je k Pyrrhovu vítězství směřující řešení nezávislosti médií, tedy generálního ředitele BBC (Petr Pospíchal).

V zoufalých situacích berou za své premiérovy zásady. Nárok na spravedlivý soud označí za nespravedlivý. Zjistí také, že britské větry nemají už dostatečnou razanci. Přizná dokonce, že s obyčejnými lidmi on nemluví, tedy kromě předvolební kampaně.

Jistě, pane premiére! bez zbytečných aktualizací, ale s citem pro rozdíly v anglické a české frazeologii přeložil Martin Stropnický. Jeho první část – Jistě, pane ministře! v pražském Divadle na Vinohradech i režíroval. V Bez zábradlí Premiéra na jeviště přivedli principál Heřmánek s Michalem Pavlíkem. Výmluvné potlesky na otevřené scéně dokládají, že jim lidé porozuměli.

Andrej Babiš by si mohl dovolit i malý bonus: zakoupit aspoň jedno představení pro obě komory parlamentu. Do hlediště by se jejich reprezentanti vešli a bylo by možná veseleji nejenom v Británii. Příklady táhnou, takže magistrát by se zaručeně přidal. Jistě, pane primátore!

Antony Jay, Jonathan Lynn: Jistě, pane premiére!
Překlad Martin Stropnický, režie Karel Heřmánek a Michal Pavlík. Česká premiéra 27. ledna v Divadle Bez zábradlí, Praha.

Celkové hodnocení: 80 %

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám