Hlavní obsah

Čína omezuje cizí pořady, protože kazí morálku obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské satelitní televize budou od příštího roku smět ročně koupit vysílací práva pouze pro jeden zahraniční pořad. Nařízení je součástí nových opatření, která mají zlepšit morálku občanů.

Foto: Profimedia.cz

Číňané často protestují proti cenzuře, vláda je ale neoblomná.

Článek

Zahraniční pořady zakoupené v příslušném roce rovněž nebudou smět být vysílány v hlavním sledovacím čase od 19.30 do 22 hod. Televizní stanice naopak podle nových pravidel budou muset zvýšit množství dokumentárních, vzdělávacích a výchovných programů domácí produkce, jež budou muset představovat minimálně 30 procent z celkového počtu vysílaných pořadů. Omezen má být naopak počet reality show.

Podle anglicky psaného listu Shanghai Daily mají nová omezení zastavit rostoucí praktiky koupě práv úspěšných zahraničních pořadů, jako je pěvecká soutěž Britain’s Got Talent, z nichž pak bez jakýchkoli změn vznikají domácí obdoby typu Čína má talent. Čínská vláda uvedla, že cílem nařízení je snížení vulgárnosti v programech čínských televizí.

Kritici už se vyjádřili, že diváci pravděpodobně začnou ve větší míře upouštět od sledování televize a budou sledovat pořady stažené z internetu. Zástupci televizních stanic v rozhovoru s listem South Metropolis Daily reagovali se směsicí pobavení a rezignace. „Je to skutečně oříšek, jak vyplnit sedm a půl hodiny vysílání. Řada televizních stanic je zvyklá vysílat televizní dramata, show a filmy,“ prohlásil podle deníku Daily Telegraph nejmenovaný představitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám