Hlavní obsah

Podzimní Vídeň láká na Freuda i Matisse

Právo, Kateřina Farná

Pohled na podzimní a zimní plán výstavní sezóny ve Vídni slibuje zážitky pro milovníky výtvarného umění.

Foto: Reuters - Heinz-Peter Bader

Lákadlem ve Vídni jsou obrazy Luciana Freuda.

Článek

Největším lákadlem je retrospektiva Luciana Freuda. Vnuk slavného psychoanalytika zemřel v červenci 2011, ovšem ještě předtím stihl svou vídeňskou výstavu částečně kurátorovat. Uměleckohistorické muzeum přichystalo do 6. ledna konfrontaci Freudových obrazů s díly starých mistrů, kterými se malíř rád inspiroval.

Přehlídka jednoho z nejvýznamnějších figurativních malířů v poválečné éře bude zahrnovat průřez jeho sedmdesátiletou tvorbou. Nebudou chybět portréty zachycující členy jeho rodiny, britskou královnu Alžbětu II., autoportréty, krajinky a zátiší.

Albertina připravila do 12. ledna rozsáhlou výstavu Henri Matisse a fauvisté. Přehlídka nabízí přes 140 děl nejen od Matisse, ale také od Andrého Deraina nebo Georgese Braque.

V Kunstforum Bank Austria návštěvníci narazí na výstavě nazvané Warhol – Basquiat na zajímavý umělecký dialog dvou klasiků newyorského umění 80. let.

Oba umělci spolupracovali na řadě významných děl, což krásně ilustruje kontrast jejich osobitých stylů.

Leopoldovo muzeum zaujme výstavou Oskar Kokoschka – fotografie a malba a Kunst Haus zve na exhibici jednoho z nejslavnějších portrétních a módních fotografů současnosti, Švýcara Michela Comteho. Je autorem ikonických portrétů hvězd, jako jsou Jeremy Irons, Frank Zappa, Penélope Cruzová, Giorgio Armani nebo Iggy Pop.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám