Hlavní obsah

RECENZE: Ne zcela srozumitelná albová pocta Gabrielovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamarádi a obdivovatelé britského muzikanta Petera Gabriela vydávají pod názvem And I’ll Scratch Yours svou odpověď na jeho předchozí desku, kde on sám předělal několik písní.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

Peter Gabriel

Článek

Peter Gabriel kdysi opustil kapelu Genesis, aby se věnoval sólo dráze. Před třemi roky vydal coververze děl známých muzikantů a letos se role obrátily - umělci všech generací natočili na album And I’ll Scratch Yours své pojetí jeho písní.

Jako u všech projektů toho typu trpí kolektivní dílo určitými problémy. Je pochopitelně stylově roztříštěné, matoucí a také kvalita je velmi nevyrovnaná. Zaujme třeba úvodní I Don't Remember (David Byrne), která si pohrává s electro-funkem, pozoruhodnou art-rockovou atmosféru má Come Talk to Me (Bon Iver). Příjemná je nevtíravá a world music načichlá skladba Biko (Paul Simon).

Na druhou stranu jsou tu skladby podivné, např. Solsbury Hill s Lou Reedem, tak trochu zbytečných pět minut psychedelického zkresleného kvílení, nebo nudný bezkrevný experiment Mother of Violence (Brian Eno) i další. Zvláštní pocta.

Celkové hodnocení: 60%

Reklama

Výběr článků

Načítám