Hlavní obsah

Caroline Stoessingerová i Barbara Wintonová připomněly svědky dvacátého století

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa, že v 21. století žije někdo, kdo pamatuje Franze Kafku či Freudovu rodinu, je téměř sci-fi. Alice Herzová-Sommerová, pražská rodačka nyní žijící v Londýně, je ve svých 109 letech svědkyně minulého století a v současnosti i nejstarší z těch, kteří přežili holocaust.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sir Nicholas Winton

Článek

Americká spisovatelka a klavíristka Caroline Stoessingerová z jejích vzpomínek napsala knihu Století moudrosti, kterou vydalo nakladatelství Jota i v českém překladu s předmluvou Václava Havla. Autorka se navíc před pár dny účastnila pražského Fora 2000 a vystoupila na několika akcích s knihou spojených.

To, že knihu napsala právě klavíristka, není náhoda. Alice Herzová-Sommerová je sama koncertní klavíristka a dodnes denně cvičí, hudba jí pomohla přežít hrůzy, kterými musela za války projít.

„Ráda vzpomíná na pražská léta, na tu atmosféru před válkou, na setkávání s mnoha význačnými lidmi, na pražské koncerty,“ vyprávěla Stoessingerová v Lucerně. „Zažila Gustava Mahlera, Franze Kafku i Sigmunda Freuda, ale stejně jako ostatní Židé po příchodu nacistů musela do transportu do Terezína a přišla o téměř celou rodinu,“ pokračovala.

„Hudba ji ale doprovázela i v Terezíně a Němci ji pro propagační účely nechali hrát a koncertovat. Bohužel po válce jí nepomohli ani Češi, její byt byl již obsazen, vykraden, a dokonce nedostala ani občanství. Odmítla i sňatek s novinářem Michalem Marešem, který, přestože sám měl velký problém s nastupujícími stalinisty, si ji chtěl vzít i s malým synem,“ prozradila Caroline Stoessingerová.

Chystá se Wintonův nový životopis

„Odešla do Izraele, kde se věnovala bytovým koncertům, které navštěvovali i Golda Meirová, Teddy Kollek a Artur Rubinstein. Protože tehdy v Izraeli nebylo tolik hudebních šancí, odešla do Londýna ke svému synovi, kde i po jeho smrti žije dodnes. Stále tři hodiny denně cvičí a hudba jí pomáhá udržet se fyzicky i psychicky.

Dokonce používá moderní techniku včetně iPadu. Je pro mne příkladem člověka, který nad tragédiemi zvítězil schopností žít bez zahořklosti a nenávisti. Myslím, že její životní příběh je v mnohém inspirující pro lidstvo,“ uzavřela Caroline Stoessingerová, která spolu se Škampovým kvartetem v mramorovém sále Lucerny zahrála i část Dvořákova klavírního kvintetu.

Poznamenejme, že tohoto setkání se účastnila i dcera Sira Nicholase Wintona Barbara, která ocenila obě osobnosti – Alici i svého otce – jako poslední žijící svědky některých hrůz 20. století.

Oznámila, že chystá životopis Sira Wintona, kterým chce vyvrátit i některé mýty o svém otci. Ten je o čtyři roky mladší než Alice Herzová-Sommerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám