Hlavní obsah

Slavná socha přezdívaná stopař se vrátila na místo

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Socha rudoarmejce, které se díky vztyčené paži vojáky přezdívalo po léta stopař nebo stopař na kamnech - kvůli podstavci, se po několikaměsíčním restaurátorském zásahu vrací na původní místo na Moravské náměstí v Brně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Socha Rudoarmějce v Brně

Článek

Bronzovou sochu vytvořila trojice výtvarníků Makovský, Fuchs a Korial a poprvé byla vztyčena v roce 1955. Od té doby u nohou vojáka, který údajně svým gestem zastavuje palbu při osvobozování Brna v roce 1945, probíhaly v předrevoluční době snad všechny oslavy Prvních májů a dalších socialistických svátků a veselic.

U „stopaře“ se podobně jako v Praze „pod koněm“ setkávala nejedna mladá dvojice. Po roce 1989 se zase socha stala častým cílem protikomunistických a protisocialistických demonstrací nebo jen prostě terčem vandalů, kteří ji pod zástěrkou demokratického procesu různě ničili.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nakonec skončila od loňského října v restaurátorských dílnách v Buštěhradu, kde ji nechalo Brno nákladem zhruba dva milióny korun opravit, a od středy je opět na původním podstavci a zase se stane ústřední postavou v současnosti upravovaného prostranství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám