Hlavní obsah

Shorter, Wainwright, Hope či Cantuária na Strunách podzimu

Novinky, Stanislav Dvořák

Rafinovaný pop Rufuse Wainwrighta, jazz Waynea Shortera či klasika s Barbarou Hanniganovou patří k lákadlům festivalu Struny podzimu, který v Praze proběhne mezi 23. zářím a 9. listopadem. Nabídku doplňuje bossa nova, kterou skládá i interpretuje Vinicius Cantuária.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Rufus Wainwright

Článek

„Věřím, že festival může být uměleckým dílem. Jak se nám to povedlo, nechť posoudí návštěvníci,“ řekl umělecký ředitel Marek Vrabec.

Sérii koncertů zahájí 23. září kanadská pěvkyně Barbara Hanniganová s Pražskou komorní filharmonií. „Rozhodla se vstoupit do mužského světa a své koncerty řídí jako dirigentka,“ podotknul Vrabec.

Do světa staré hudby nás zavede katalánský virtuos na strunné nástroje a muzikolog Jordi Savall 10. října, 21. října přijede kanadsko-americký skladatel a zpěvák Rufus Wainwright, jenž nečekaným způsobem spojuje pop, folk, soul i operu. Někteří kritici používají v souvislosti s ním pojem "barokní" pop.

První vlastní desku nazvanou Rufus Wainwright vydal v roce 1998 a kritika ho přijala nadšeně, například magazín Rolling Stone ho označil za objev roku. Od té doby nahrál šest dalších alb a kromě toho se věnuje také divadlu a filmu, a dokonce složil operu Prima Donna.

Známé jsou rovněž jeho filmové soundtracky, zejména Zkrocená hora, Shrek, Moulin Rouge! nebo Zoolander. V Praze představí speciální orchestrální program a hostem večera bude operní pěvkyně a herečka Soňa Červená v roli recitátorky.

Bossa nova i Vivaldi

Z Brazílie dorazí 30. října zpěvák a skladatel, kytarista a perkusista Vinicius Cantuária. Festival pak vyvrcholí jazzem osmdesátiletého tenorsaxofonisty Waynea Shortera. Do Velkého sálu Lucerny přijede 6. listopadu se svou hvězdnou kapelou (Danilo Perez, John Patitucci a Brian Blade).

Postmoderní pohled na Vivaldiho Čtvero ročních dob přinesl britský skladatel Max Richter. Britský houslista Daniel Hope jej u nás bude interpretovat 29. září.

Prodej vstupenek na všechny koncerty začal 18. dubna na www.strunypodzimu.cz a ve Vstupenkovém centru Strun podzimu na adrese Palackého 1, Praha 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám