Hlavní obsah

Hořká pachuť pomsty a mdlá příchuť morality

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I pátý příběh z osmidílného cyklu Nevinné lži má až příliš blízko k pouhé moralitě vystavěné na modelové situaci. Jenže i díky atraktivnímu prostředí skalních stěn a kouzlu lezení, kvůli jehož přitažlivosti jsou tři „spiklenci“ ochotni nařknout neoblíbeného učitele ze sexuálního zneužívání, je Klukovina nakonec přece jen docela živým obrázkem dětského světa, kde je možné se přiblížit nedosažitelným ideálům mužnosti a přátelství třeba společným pojídáním prošlé paštiky a kde se z důsledků lži předjímají pouze ty nejbližší.

Foto: ČT 1

Marek Taclík v příběhu Klukovina

Článek

Kluci nedohlédnou ani za předpokládaný „kobereček“ v ředitelně, nutný k dosažení plánovaného cíle – přeložení „úchyla“ někam k holkám, natož aby si uměli v živých barvách představit, jakou atmosféru jejich obvinění rozpoutá doma a ve škole, anebo jaký kolotoč výslechů je čeká.

O domýšlení důsledků pro oběť ani nemluvě – z té je pro okolí viník, i když rázný učitel nevypadá na to, že by se jen tak lehce vzdal.

K plusům filmu patří herecké výkony, včetně dětských, co tu však chybí, je věrohodnější a silnější motivace spiklenců. Přestože dětská zášť může vyrůst – viděno dospělýma očima – i z pouhých maličkostí, tady nejde o děti sedmi až osmileté, ale puberťáky, kterým je v případě konfliktu bližší drzost a drobné naschvály – tedy už jistý odstup, který zabrání realizaci kdejaké dětské fantazie o pomstě.

Vyloženě o scenáristické přání pak jde ve chvíli, kdy prozře a cestou na svůj první horský vrchol „dozraje“ právě iniciátor celé akce, jehož motivace k odklizení učitele byla nejslabší a nejméně věrohodná.

Celkové hodnocení 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám