Hlavní obsah

Obecní dům vystaví Muchovy plakáty od Lendla

Právo, sts

Prahu čeká světová premiéra výstavy plakátů Alfonse Muchy ze sbírky bývalého vynikajícího tenisty Ivana Lendla. Češi budou mít možnost jako první na světě zhlédnout nejrozsáhlejší sérii plakátové tvorby secesního velikána na počátku dubna.

Článek

Lendl kompletoval 151 plakátů mapujících tvorbu v období 1849 až 1935 dlouhá tři desetiletí. K vidění bude i čtrnáct plakátů, které malíř vytvořil pro divadelní soubor Sarah Bernhardtové, jež jsou považovány za přelom jak v umělcově kariéře, tak v dějinách plakátů vůbec.

Umělecká hodnota sbírky Ivana Lendla je nevyčíslitelná, finanční hodnota astronomická. Od dubna do července letošního roku ji budou moci návštěvníci Obecního domu obdivovat díky podnikateli Richardu Fuxovi, který v současné době exkluzivní sérií plakátů disponuje.

„Expozici Ivan Lendl: Alfons Mucha považuji za vrchol svých dosavadních donátorských aktivit. Souhlasím s hlasy, které již nyní zmiňují, že půjde o výstavu století a událost roku. Doposud měla veřejnost příležitost spatřit skvosty z Lendlovy sbírky jen ojediněle při zápůjčkách jednotlivých plakátů. Celá bude k vidění poprvé v historii,“ říká Richard Fuxa, který má s Ivanem Lendlem dohodnutý pětiletý program, během něhož expozice poputuje také po světových metropolích.

Pražskou výstavou však veřejná produkce Muchových plakátů nekončí. Dalším místem v Česku, kde bude sbírka k vidění, se stane Ostrava. Zájem o výstavu také projevila nejenom další evropská města, ale i Japonsko nebo Čína.

Reklama

Výběr článků

Načítám