Hlavní obsah

Nová alba: Justin Bieber, Biffy Clyro, Asaf Avidan

Právo, Jaroslav Špulák

Vydavatelská sezóna pomalu začíná a na trh se dostávají kolekce, které rozhodně stojí za pozornost. Například akustické album Justina Biebera je do jisté míry překvapením. Skotští Biffy Clyro jsou dnes celosvětově respektovanou kapelou, a tak jejich dvojalbum Opposites patří k těm očekávaným.

Článek

Justin Bieber: Believe Acoustic

Foto: Universal Music

Nová alba

Justin Bieber, idol mladých dívek i zralých žen, poodešel od svého dosavadního popového vyjádření k akustickým písničkám. Není to nečekané, zkusil to už v roce 2010. Nenašel tehdy sice pro takový experiment dostatečně lačné adresáty, leč časy se mění.

Loni vyšlo album Believe, které z něho udělalo definitivní hvězdu dneška. Přestal mutovat a jeho hlas se usadil v pevných polohách, v nichž si mohl dovolit zpívat s jistotou i při živých vystoupeních. A mohl si dovolit nahrát i akustické album. Na čerstvé kolekci Believe Acoustic je sedm akustických verzí skladeb z Believe, koncertní provedení Fall a tři novinky (Yellow Raincoat, I Would a Nothing Like Us).

Milým překvapením je hned úvodní Boyfriend. Bieber v ní citlivě a dynamicky zpívá a dokonale ovládá emoce ve výrazu tak, že korespondují s obsahem textu. Nechce písničku jen přezpívat s akustickou kytarou. Hledá její druhý rozměr a činí to i s dalšími.

As Long As You Love Me je sice příliš předvídatelná, následující skladby však již proklamují způsob, se kterým Bieber přistoupil ke zmíněné Boyfriend. Jde to i bez hvězdných hostů a jejich pestrých barev hlasů, ačkoli k poloze upřímného folkaře má Bieberův mladický temperament ještě poměrně daleko. Objektivně nutno konstatovat, že Kanaďan je na současné scéně úkazem. Jelikož jej ale fanynky mají rády nezadaného, zpívajícího a tančícího, je vydání akustického alba z jeho strany trochu experimentem.

Biffy Clyro: Opposites

Foto: Supraphon

Nová alba

Skotští rockeři Biffy Clyro se po roce 2009, kdy vydali úspěšné Only Revolutions, stali jednou z nejúspěšnějších ostrovních kapel. Nové album je důkazem ambic kapely. Zpěvák a kytarista Simon Neil řekl: „Cílem naší mise na téhle desce bylo nezaleknout se ničeho!“

Kolekce vychází jako dvojalbum a každé z alb má vlastní název. To první se jmenuje The Sand At The Core Of Our Bones, druhé The Land At The End Of Our Toes. Jako bonus je přidáno DVD, na kterém je sestřih z pracovního procesu na desce, jenž probíhal v Americe.

„Jedno album je přesným protikladem toho druhého. V textech, v náladě skladeb, dokonce i v přístupu k nim,“ vysvětluje Neil. Baskytarista James Johnston dodává: „The Sand je o minulosti a o věcech, které nás přivedly k negativnímu stavu. Je to album o obtížných věcech v našem životě, o věcech, které nelze změnit, anebo jsou velice obtížné. The Land je zase o tom, co přijde v budoucnu. Jsou na něm naděje i obavy, zároveň se tam naznačuje, jak můžeme dělat věci jinak, lépe.“

Karel Gott: Konec ptačích árií

Foto: Supraphon

Nová alba

Jeden z našich nejdůležitějších a nejúspěšnějších tandemů zpěvák + textař, tedy Karel Gott a Jiří Štaidl, se představují na vzpomínkovém 3CD s podtitulem Karel Gott zpívá písně s texty Jiřího Štaidla. Gott sám pomáhal vybírat songy co nejlépe symbolizující jeho deset let trvající spolupráci se Štaidlem. Jen tragická smrt mohla přerušit přátelský kontakt, ve výsledku představující celkem devadesát devět textů, z nichž více než sedmdesát je na právě vycházející kolekci.

The Joy Formidable: Wolf’s Law

Foto: Supraphon

Nová alba

The Joy Formidable je alternativní rocková kapela založená v roce 2007 v severním Walesu.

V současnosti již trio Ritzy Bryan (zpěv, kytara), Rhydian Dafydd (baskytara) a Matt Thomas (bicí) žije v Londýně. Má na svém kontě příznivě kritikou přijaté debutové album The Big Roar z roku 2011 a aktuálně právě vychází jejich v pořadí druhé album Wolf’s Law. Bylo natočeno v průběhu posledních dvanácti měsíců, produkovala ho kapela sama a za výsledným mixem nahrávky je slavný producent a zvukový inženýr Andy Wallace.

Imagine Dragons: Night Visions

Foto: Universal Music

Nová alba

Čtyřčlenná kapela Imagine Dragons vydává debutové album a již nyní má na rádiích hit It’s Time. V názvu kapely vybízejícím k představování draků se skrývá anagram, o jehož přesném původu neví nikdo jiný než členové kapely. Imagine Dragons pocházejí z Las Vegas, hudebně jsou na pomezí indie-rocku, hip-hopu i elektroniky a jejich skladby o démonech (Demons), času (It’s Time) nebo krvácení (Bleeding Out) nejsou žádnými krváky, spíše energickými baladami o životě.

Asaf Avidan: Different Pulses

Foto: Universal Music

Nová alba

Izraelský písničkář Asaf Avidan, který si tuzemskou koncertní premiéru odbude na letošním festivalu Colours of Ostrava, vydává první sólové album Different Pulses. Deska, která vznikla v produkci Tamira Muskata, člena formace Balkan Beat Box, obsahuje jedenáct skladeb. Od předcházejících čtyř folk-rockových alb, která kromě prvního Now That You’re Leaving nahrál s kapelou The Mojos, se liší jemným mixem elektroniky a kláves s akustickými nástroji – kytary, trombónu, klarinetu či trubky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám