Hlavní obsah

V Praze vzniká velké buddhistické centrum pro meditace i výstavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bývalé továrně v pražských Holešovicích vzniká největší buddhistické centrum v Česku. Ve zrekonstruovaném objektu bude meditační sál pro 250 lidí, výstavní prostory a konat by se zde měly i kurzy a přednášky o buddhismu. Pro veřejnost bude centrum Gompa Praha otevřeno ke konci tohoto roku, řekl jeden z organizátorů projektu Jan Matuška.

Foto: Sukree Sukplang, Reuters

Buddha

Článek

Pořízení areálu vyšlo na 28 miliónů korun. "Na většinu částky se během deseti let skládali buddhisté z celé země a přispěli i lidé ze zahraničí. Část je půjčka, kterou budeme postupně splácet," uvedl Matuška.

V bývalé továrně v ulici Na Maninách, která sloužila jako výrobna a prodejna elektromateriálu, se budou po rekonstrukci setkávat příznivci buddhismu Diamantové cesty. Jde o směr východního učení, který se do Evropy dostal z Tibetu v 60. letech. V Česku se k němu hlásí asi 2000 lidí.

"Objekt jsme hledali dlouho. I po rekonstrukci chceme zachovat jeho industriální atmosféru," uvedl Matuška. Buddhistům bude k dispozici asi 2000 metrů čtverečních včetně 500 metrů dvora. V jedné z budov bude společenská a meditační místnost, konat se zde budou přednášky, kurzy nebo výstavy. "Centrum bude otevřeno všem zájemcům o buddhistické metody. Každý se zde může dozvědět základní informace o tom, jak pracovat s vlastní myslí," uvedl Matuška.

Velká centra má Londýn, Vídeň i Budapešť

Dosud největší české centrum buddhismu funguje v Brně v Divišově čtvrti. Po celém Česku je asi 50 meditačních míst. Velká centra buddhismu Diamantové cesty má například Budapešť, Hamburk, Vídeň, Varšava nebo Londýn. "Například budapešťské centrum, jehož prostory jsou zatím největší z celé Evropy, navštěvuje týdně několik set lidí, má zhruba 300 členů. V Praze je jich 220," uvedl Matuška.

Buddhismus Diamantové cesty patří v Česku k nejrozšířenějším směrům mnohotvárného buddhistického učení. Rozvíjejí ho evropští učitelé, například Dán Ole Nydahl. V roce 2007 byl tento směr v Česku oficiálně zaregistrován; je zatím jedinou oficiální náboženskou organizací buddhistů v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám