Hlavní obsah

Mozartovský projekt spojí současnou hudbu s tancem a filmem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současnou hudbu a současný tanec spojí projekt souborů 420people a Orchestr Berg nazvaný M is for... (M jako...), který má v úterý večer premiéru na pražské Nové scéně. Zahájí ho česká premiéra filmu Petera Greenawaye o Mozartovi, kterou živě doprovodí Orchestr Berg. Soubor 420people pak ve druhé části uvede choreografii Nataši Novotné Rezonance na pěší vzdálenost, rovněž za hudebního doprovodu Orchestru Berg.

Foto: Novascena.cz

Z představení M is for...

Článek

Rezonanci autoři označují jako zvukově-pohybový projekt, vedle Novotné v ní tančí také Zuzana Herényiová, Václav Kuneš a Milan Odstrčil. Nataša Novotná rozpohybuje v měnícím se prostoru tanečníky, hudebníky i jejich nástroje.

K filmu Petera Greenawaye M is for Man, Music, Mozart (M jako člověk, hudba, Mozart) zahraje Orchestr Berg s mezzosopranistkou Markétou Cukrovou jazzem i Mozartem inspirovanou hudbu významného současného nizozemského skladatele Louise Andriessena.

Film vznikl v roce 1991 k 200. výročí Mozartova úmrtí na objednávku BBC. Záměrem bylo vytvořit kontrast k obvykle uctivým až patetickým poctám. Jak je Greenawayovým zvykem, film je plný asociací, metafor a skrytých významů, velkou roli v něm hraje tanec, tělesnost a nahota. Ústřední roli má symetrické písmeno M, které stojí přesně uprostřed abecedy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám