Hlavní obsah

Nové knihy: Rushdie, Xingjian, Prouza, Hůlová, Nesbø

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z čerstvých novinek vybíráme dlouho očekávané životopisné dílo Salmana Rushdieho i román čínského nositele Nobelovy ceny za literaturu Gao Xingjiana. Následují prózy českých autorů Petra Prouzy a Petry Hůlové. Do doby 2. světové války se vrací britský autor Simon Mawer. Nechybí nový překlad detektivního románu Joa Nesbøa, ani thriller Američanů Toma Clancyho a Petera Telepa. Pozornost si zaslouží detektivka švédské autorky Camilly Läckbergové.

Článek

Salman Rushdie:

Joseph Anton

Nové knihy

Světoznámý britský prozaik se v dlouho očekávané vzpomínkové knize vrací k létům, která poté, co byl odsouzen k smrti za autorství románu Satanské verše, musel strávit pod policejní ochranou a v neustálých obavách o vlastní život i osud svých blízkých. Strhující vyprávění zaujme dramatickým popisem událostí i otevřeností, s níž autor popisuje své vynucené soužití s policejními specialisty, krize manželského života či složitý vztah k vlastnímu otci, a komentuje postoje těch, kteří jej veřejně podpořili nebo se naopak přidali k jeho kritikům.

Paseka, přeložil Lukáš Nový a Barbora Punge Puchalská, 564 stran, 569 Kč, e-kniha 285 Kč

Gao Xingjian:

Bible osamělého člověka

Nové knihy

Druhý román čínského nositele Nobelovy ceny za literaturu začíná na jaře roku 1997, kdy se stárnoucí dramatik vydává do Hongkongu na premiéru své divadelní hry. Blízkost pevninské Číny a termínu návratu britské kolonie do čínského lůna v něm po letech exilu vyvolává vlnu vzpomínek. Jejich dravost mu připomíná hrůzu nesmyslného násilí, kulturu strachu, před kterou uprchl, aby mohl klidně žít a tvořit. Autor vede čtenáře pevnou rukou mezi pohyblivými písky vzpomínek a povinného zapomínání k sladkému, krátkému dětství.

Academia, přeložil Denis Molčanov, 448 stran, 495 Kč, e-kniha 195 Kč

Petr Prouza:

Muž noci

Nové knihy

Temný příběh nájemného vraha Stano Dziuby zvaného Čoko tvoří základní vypravěčskou linku románu odvíjející se v prostředí podsvětí i policie. Osudově pronikne do života zdánlivě lehkomyslného překladatele Martina Litery, který se stal svědkem vyřizování účtů v cizojazyčném gangu a Čoko dostane objednávku na jeho likvidaci. Souběžně se postupně odkrývá komplikovaný osobní život čtyřiačtyřicetiletého Litery s tragikomicky nepovedenými manželstvími, netradičními poměry s vdanými ženami a začínajícím vztahem k nakladatelské redaktorce o generaci mladší. Jde o příběh vracející se rovněž daleko do minulosti.

Akropolis, 256 stran, 289 Kč

Petra Hůlová:

Čechy, země zaslíbená

Nové knihy

Olga přijíždí do Čech, aby si vydělala. Její příběh je výpovědí o nelehkém životě v cizí zemi. Vyprávění se pokouší vyrovnat se stereotypy, týkajícími se jak Ukrajinců, českých zaměstnavatelů a neziskových organizací, tak žánru „gastarbeiterského románu“, který životy svých hrdinů často redukuje na boj za slušnou materiální existenci a rodinné štěstí. V lehce ironickém tónu jsou zde zobrazováni všichni zúčastnění. Hlavní hrdinka není barvotiskovou obětí „zlých Čechů“, ale živou bytostí s vůlí řídit svůj osud navzdory podmínkám, v nichž žije. Nakonec je ovšem všechno ještě trochu jinak, než si čtenář po celou dobu mohl myslet...

Torst, 228 stran, 248 Kč, e-kniha 148 Kč

Simon Mawer:

Dívka, která spadla z nebe

Nové knihy

Marian Sutro je napůl Angličanka, napůl Francouzka. Ve třetím roce 2. světové války ji mimo jiné právě pro její perfektní znalost francouzštiny naverbuje francouzská sekce britských zvláštních jednotek a Marian se začne připravovat na výsadek v okupované Francii. Její mise má kromě podpory domácího odporu ještě speciální poslání: přesvědčit mladého fyzika Clémenta, jehož výzkum by spojenci rádi využili v nevypsaném závodu o zkonstruování atomové bomby, aby opustil svou zemi a odletěl do Anglie. Skutečnost, že ji s Clémentem pojí citové pouto z dob společného dospívání, může Marian pomoci - anebo jí úkol hodně zkomplikovat.

Kniha Zlín, přeložil Lukáš Novák, 340 stran, 359 Kč

Jo Nesbø:

Sněhulák

Nové knihy

Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí manžela a syna, jakého postavili v zahradě krásného sněhuláka. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. Celá rodina užasle zírá z okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen tváří k domu a jeho černé oči hledí přímo dovnitř. Ráno je Birte pryč. Zmizela bez stopy. Jen sněhulák má kolem krku její šálu. Vrchní komisař Harry Hole dostává tajemný dopis s podpisem „Sněhulák“ a také novou kolegyni Katrine Brattovou, která si v tajuplnosti se Sněhulákem nezadá. Harry později zjistí, že Birte není první případ. Na povrch vyplouvá řada zmizení a ukazuje se, že všechny ženy byly vdané a všechny se ztratily s prvním sněhem.

Kniha Zlín, přeložila Kateřina Krištůfková, 510 stran, 399 Kč, e-kniha 279 Kč

Tom Clancy, Peter Telep:

Proti všem

Nové knihy

Jde o pašování drog a hrozby útoků muslimských teroristů. Děj přivádí do měst po obou stranách hranice mezi Mexikem a USA, na místa, kde dochází k masovému pašování drog. V Juárezu mezi sebou bezohledně válčí dva nejmocnější mexické drogové kartely o to, kdo ovládne přísun drog přes hranici do USA.

BB art, přeložil Jiří Špalek, 480 stran, 399 Kč

Camilla Läckbergová:

Mořská panna

Nové knihy

Jednoho listopadového rána se po Magnusovi Kjellnerovi slehla zem. Když obyvatel švédského přístavu Fjällback objeví při procházce se psem tělo zamrzlé v ledu, je jasné, že Magnus nezmizel dobrovolně. Přítel zavražděného, spisovatel Christian Thydell, dostává už rok výhružné anonymní dopisy a nyní je jasné, že odesilatel myslí své výhrůžky vážně a není radno si s ním zahrávat. Aby policie dokázala případ vyřešit, musí se vydat hluboko do minulosti…

Motto, přeložila Eva Nováčková, 386 stran, 299 Kč

Cecilia Ahernová:

Až se tě život zeptá…

Nové knihy

Lucy Silchesterová přijde jednoho dne domů z práce a na koberci najde zlatou obálku s pozvánkou na schůzku se Životem. S vlastním životem. Termín si má stanovit sama. Připadá jí to neuvěřitelné, ale potom si vybaví, že o něčem podobném už četla v jakémsi časopisu. Stále se však nemůže odhodlat k rozhodujícímu kroku a určit čas a místo setkání. Nevede totiž nijak příkladný život – práce ji neláká a vyhýbá se rodině i přátelům. Po setkání s mužem, který se jí představí jako její Život, se ale všechno mění. Lucy poznává, že život je dar, jemuž by člověk měl věnovat pozornost, jakou si zaslouží.

BB art, přeložili Ludmila a Tomáš Havlíkovi, 352 stran, 299 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám