Hlavní obsah

Dlouhá a zmatená cesta časem s Brucem Willisem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americko-čínský sci-fi thriller Looper z pera Riana Johnsona, který je současně i režisérem filmu, se dostává do našich kin a vyvolává velkou pozornost i díky účasti Bruce Willise. Jeho mladší já ztvárnil Joseph Gordon-Levitt.

Upoutávka na film Looper (v kinech od 11.10.2012)Video: Bontonfilm

 
Článek

Film předcházejí divoké internetové pověsti o jednom „z nejlepších sci-fi snímků“, tak se na něj podívejme podrobněji. V podstatě jde o sci-fi průměrné. V prvním bodě, originalitě scénáře, lehce zklamalo. Scénář je totiž spíše zmatený než originální. S nadsázkou se dá říci, že někdo vzal kusy Terminátora, poskládal to celé nějak obráceně, vyhodil Skynet a bylo to.

Jen „John Connor“ je teď zlý chlapec a umí telekineticky zuřit a Willis, neboli zabiják, který přijede z budoucnosti zabít dítě, aby nevyrostlo, je vlastně hodný i zlý zároveň. Stejně jako terminátor neví, kde dítě přesně je, takže přijede před domek středostavovské americké rodinky a prostě nějakého kluka "odbouchne".

Willis má však i mladší já, které pracuje jako nájemný vrah. Mafie mu posílá oběti z budoucnosti už svázané, on je zastřelí a vybere si odměnu. V budoucnosti je totiž prý moc těžké zbavit se těla. A jednoho dne má zastřelit i sám sebe - tedy Willise. Takže mladý Willis by nejraději zabil starého Willise, aby nezabil dítě, a mafie se chce zbavit rovnou obou - o střílení není nouze.

Foto: Bontonfilm

Piper Perabová v nevěstinci

Ale nebyli by to Američané, kdyby do futuristické akční sci-fi nenacpali staré dobré rodinné hodnoty - maminka (Emily Bluntová) má zlého chlapečka ráda, i když bude v budoucnu trochu vraždit, a mladá verze Willise se tam nachomýtne jako potenciální taťka a ochránce. Psychologické momenty uprostřed toho vraždění vypadají až komicky. A když si uvědomíte, že chlapeček si nejlépe rozumí s tímto „citlivým sympaťákem“ (psychopatickým nájemným vrahem, který bez mrknutí oka zabil desítky lidí), je to celé ještě divnější.

Foto: Bontonfilm

Joseph Gordon-Levitt

Po stránce vizuální Looper působí obyčejně a lacině (pro fanoušky výpravných hollywoodských sci-fi akcí to musí být něco jako slovenská televizní inscenace z roku 1980). Budiž, efekty nejsou to nejdůležitější ve filmu. Nevadilo by, že se odehrává většinou v polích na venkově nebo v celkem nezajímavě pojatém městě, kdyby film měl lepší příběh a hlavně spád.

Začátek přitom působí nadějně a občas potěší suchý humor i přítomnost krásných žen, které roztomile neumějí střílet z brokovnic (maminka Emily Bluntová a lehká děva Piper Perabová), jenže závěr se vleče a slovo "překombinovaný" je v souvislosti s Looperem velmi zdrženlivé adjektivum.

Celkové hodnocení: 60%   

Reklama

Výběr článků

Načítám