Hlavní obsah

Nové knihy: Mališová, Alá’a al-Aswání, Drvenkar, Hutařová

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z původní literatury vybíráme povídkovou sbírku Markéty Mališové, prózu Ivany Hutačové a román ze současného Egypta, který napsal Alá’a al-Aswání. Následují krimi příběhy Zorana Drvenkara, německého autora narozeného v Chorvatsku, a Američanky Lisy Jacksonové. Z vybrané společnosti píše britská prozaička Kathie Priceová.

Článek

Markéta Mališová:

Nepřestávej, miláčku

Foto: Eroika

Markéta Mališová: Nepřestávej, miláčku

Souborem devíti povídek Markéty Mališové prostupuje ústřední téma vztahů mezi mužem a ženou. Často jde o umělce, intelektuály, vztahy s výrazným věkovým rozdílem, ale i o obyčejné lidi, kteří před sebou a svými partnery skrývají různá tajemství... Autorka se nevyhýbá ani snové poetice či lehkému sci-fi žánru, bedlivě pozoruje a barvitě popisuje rozmanitá prostředí a v nich se odvíjejí lidské osudy.

Eroika, 160 stran, 180 Kč, e-kniha 90 Kč

Ivana Hutařová:

Vražedný advent: Matylda na stopě 2

Foto: JAS

Ivana Hutařová: Vražedný advent - Matylda na stopě 2

Podzim se pomalu sune k zimě a Matylda Pekárková je doma. A stále si neujasnila, co bude celé dny, kromě příprav na Vánoce a procházek s fenkami Dorotkou a její novou kamarádkou Madlou, dělat. Z rozjímání o volném čase a bezradnosti, co s ním, ji vytrhne někdejší kolegyně Lenka s nabídkou brigády. Matylda by mohla utřídit zanedbaný archiv na svém bývalém pracovišti. Manžel Petr není dvakrát odvázaný, dcera Alena se také diví, proč maminka nechce odpočívat. Jen syn Filip vše lakonicky zhodnotí slovy: „Alespoň nám nezesenilníš!“ Jak se však dá předpokládat, pohodové třídění archiválií vyústí  v nečekané záhady a zapeklitá propojení zdánlivě nesouvisejících událostí.

JAS, 160 stran, 199 Kč

Alá’a al-Aswání:

Jakobijánův dům

Foto: Jota

Alá’a al-Aswání: Jakobijánův dům

Děj se točí kolem Jakobijánova domu, kdysi honosné budovy v centru Káhiry, v níž vedle sebe žije stárnoucí aristokrat, který se považuje za „odborníka na ženy“; dívka, kterou životní situace donutí živit se vlastním tělem; snaživý student, jenž po životním neúspěchu, za kterým stojí jeho nízký společenský původ, začne vášnivě tíhnout k militantnímu fundamentalistickému islámu; homosexuální novinář beznadějně zamilovaný do prostého policisty a zkorumpovaný politik překrucující Korán, aby ospravedlnil své touhy a potřeby.

Jota, přeložila Jitka Jeníková, 246 stran, 348 Kč

Zoran Drvenkar:

Sorry

Foto: Argo

Zoran Drvenkar: Sorry

Na počátku byl neobvyklý, ale geniální nápad: založit v Berlíně agenturu s názvem Sorry, která se z pověření klientů bude omlouvat za způsobená příkoří – tu nespravedlivě propuštěnému zaměstnanci, tu zase podvedené milence. K údivu čtyř zakladatelů se brzy zakázky jen hrnou. Vždyť nikdo není bez chyby, každý se občas zachová jako darebák, a rád zaplatí za možnost zbavit se pocitů viny a špatného svědomí. Jenže pak hrdinové dostanou objednávku, která je úplně vykolejí – mají se omluvit brutálně zavražděné mrtvole a zadavatelem je sám vrah…

Argo, přeložila Michaela Škultéty, 368 Kč

Lisa Jacksonová:

Smrtelný hřích

Foto: Domino

Lisa Jacksonová: Smrtelný hřích

Detektiv Montoya se už roky pohybuje mezi lidmi stojícími na špatné straně zákona, díky čemuž ztratil jakékoli iluze, ale zato získal hroší kůži. A tu bude potřebovat, protože v New Orleans se objevil vrah, který jako by zabíjel pro potěšení...

Nezanechává po sobě stopy ani vodítka, zato své oběti usmrcuje po dvou. A zjevně v tom hodlá pokračovat. Abby Chastainovou pronásledují stíny minulosti. Před dvaceti lety utekla z města, protože k tomu měla dobrý důvod, ale teď je zpátky a nemůže se zbavit pocitu, že ji kdosi sleduje. K pohodě jí nepřidá ani Montoya, který se domnívá, že právě ona představuje klíč k vypátrání oněch děsivých vražd.

Domino, přeložil Jakub Volný, 464 stran, 299 Kč, e-kniha 149 Kč

Kathie Priceová:

Sladký život

Foto: BB Art

Kathie Priceová: Sladký život

Angel Summerová, fotomodelka, jejíž život se změnil díky manželově nevěře, hledá daleko od rodné Anglie štěstí v novém vztahu s hráčem baseballu Ethanem Taylorem. Hluboko v sobě však nese břímě mnohých tajemství i touhu, kterou světu nemůže ukázat. Za oceánem pokračuje ve slibné kariéře, a i když se jí často zasteskne po rodném Brightonu, rodičích i přátelích, jež tam zanechala, nové zážitky, úžasná slunná Kalifornie, luxus, kterým je obklopena, a především malá dcerka, s níž v Ethanově domě žije, jí dávají na minulost postupně zapomenout.

BB art, přeložila Jana Kordíková, 256 stran, 249 Kč

Samguk Jusa:

Nepominutelné události Tří království

Foto: Nakladatelství LN

Samguk Jusa: Nepominutelné události Tří království

Samguk Jusa, což znamená rukopis, nazvaný Nepominutelné události Tří království, buddhistického mnicha Irjǒna je nejstarší dochovanou korejskou neoficiální kronikou. Dílo pochází z osmdesátých let 13. století a je vlastně historií psanou pro rozptýlení. Obsahuje mýty, pověsti, legendy, příběhy, které Irjǒna zaujaly a pro svou výpovědní hodnotu či poslání jsou hodné zaznamenání.

Kniha zprostředkovává neuvěřitelné množství zpráv o starověké společnosti, jejím pohledu na svět, o pověrečnosti, fantazii. Je nevyčerpatelným zdrojem informací pro každého odborníka i laika a pro svou čtivost také jednou z prvních uměleckých próz v dějinách korejské literatury.

Nakladatelství Lidové noviny, překlad a komentáře Miriam Löwensteinová a Marek Zemánek, 416 stran, 449 Kč

James Rollins:

Ďáblova kolonie

Foto: BB Art

James Rollins: Ďáblova kolonie

Román se odvažuje odpovědět na znepokojující otázku týkající se kořenů Ameriky: Mohlo založení Spojených států stát na lži? Šokující pravda je ukrytá v troskách, ztracených v čase a odsouzených k zapomnění, na místě známém jako Ďáblova kolonie. Hluboko ve Skalistých horách přitáhne pozornost hrůzný nález stovek mumifikovaných těl. Přes pochybnosti o jejich původu se k pravěkým ostatkům přihlásí místní Úřad pro indiánské kulturní dědictví, stejně jako k podivným předmětům objeveným ve stejné jeskyni: zlatým talířům pokrytým nerozluštitelným písmem…

Román se odvažuje odpovědět na znepokojující otázku týkající se kořenů Ameriky: Mohlo založení Spojených států stát na lži? Šokující pravda je ukrytá v troskách, ztracených v čase a odsouzených k zapomnění, na místě známém jako Ďáblova kolonie. Hluboko ve Skalistých horách přitáhne pozornost hrůzný nález stovek mumifikovaných těl. Přes pochybnosti o jejich původu se k pravěkým ostatkům přihlásí místní Úřad pro indiánské kulturní dědictví, stejně jako k podivným předmětům objeveným ve stejné jeskyni: zlatým talířům pokrytým nerozluštitelným písmem…

BB art, přeložil Zdík Dušek, 384 stran, 299 Kč

Francesca Simonová:

Darebák David a tělo

Foto: BB Art

Francesca Simonová: Darebák David a tělo

Vítejte u Davidova ujetého i úžasného, darebného i důvtipného populárně-naučného průvodce vším, co jste kdy chtěli vědět o TĚLE. Věděli jste, že kdybyste si z těla vysoukali střeva, omotala by několikrát tenisový kurt? Nebo že děti mrkají jednou nebo dvakrát za minutu, kdežto dospělí desetkrát? Nebo že pokaždé, když uděláte krok, pohne se vám na noze víc než 90 svalů?

BB art, přeložila Gisela Kubrichtová, 96 stran, 149 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám