Hlavní obsah

Muzikál Bídníci zahájil druhou sezónu

Právo, Věra Keilová

Čtyřicátou druhou reprízou vstoupil v pátek světový muzikál Bídníci, uváděný od 1. března 2012 v pražské Goja Music Hall, do své druhé divadelní sezóny. Speciální představení, v němž před zraky diváků defilovaly všechny alternace, bylo zároveň dárkem k 68. narozeninám producenta Františka Janečka.

Foto: Archiv Bídníci

Daniel Hůlka jako komisař Javert pronikl i na barikády vzbouřenců.

Článek

Bídníci, nejúspěšnější muzikál všech dob, odstartovali novou sezónu ve velkém stylu. Na své si však bezpochyby přijdou i diváci dalších představení. Výkony všech účinkujících ve spojení s nadčasovými melodiemi a silným příběhem o uprchlém galejníkovi Jeanu Valjeanovi a jeho věčném pronásledovateli policistovi Javertovi, ale také o lásce Mária ke Cosettě a nenaplněné lásce Éponine činí právě z tohoto muzikálu zcela výjimečnou událost na naší kulturní scéně.

Muzikál Bídníci se v pražské Goja Music Hall nyní navíc uvádí v původní české inscenační verzi. Kromě hvězdných stálic, mezi něž patří i Daniel Hůlka, Marian Vojtko, Kateřina Brožová, Tereza Mátlová či Pavel Vítek, představuje také nové mladé talentované interprety.

Nejdéle uváděný muzikál na světě

Po pátečním představení všichni účinkující pozvali na jeviště také producenta Františka Janečka a sborem mu zazpívali Happy Birthday. Přidala se i jeho čtyřletá dcerka Emilly Anne, s níž producentova partnerka Tereza Mátlová seděla v hledišti a roli Cosetty pro tento večer vyměnila za roli maminky.

Příběh, který vznikl na motivy stejnojmenného románu Victora Huga, se odehrává na pozadí bouřlivých revolučních událostí v Paříži ve třicátých letech 19. století. Hudbu k muzikálu Bídníci, v originále Les Miserablés, napsal Claude-Michel Schönberg a autorem libreta je Alain Boublil. Premiéra se konala v Paříži v roce 1980.

Anglická přepracovaná verze z pera Herberta Kretzmera vznikla díky producentovi Cameronu Mackintoshovi. Premiéra v Londýně se uskutečnila v roce 1986.

Bídníci se stali nejdéle uváděným muzikálem na světě, který byl přeložen do desítek světových jazyků a nastudován již ve více než padesáti zemích světa. Není divu – divákům nabízí nezapomenutelný a silný zážitek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám