Hlavní obsah

Pop-jazzová královna Diana Krallová se vrací do Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáctý listopad si v diáři červeně zaškrtnou všichni milovníci něžných pop-jazzových melodií, protože do pražského Kongresového centra přijede kanadská hvězda, klavíristka a zpěvačka Diana Krallová.

Foto: Universal

Diana na novou desku nafotila trošku hanbaté fotky.

Článek

Zpěvačka hrává v Praze celkem běžně a její koncerty tu mají dobrou pověst. V listopadu by měla přivézt i pár novinek, protože už 2. října vyjde nové studiové album nazvané Glad Rag Doll.

"Šli jsme do studia s tím, jakoby všechny skladby vznikly teprve včera. Nechtěla jsem natočit nějakou dobovou nebo nostalgickou desku," řekla.

Natočené skladby samozřejmě patří do jazzového věku a ona sama je poslouchala už jako dítě ze starodávných desek, nesnaží se ale napodobovat retro zvuk, spíše je interpretovat nově, v duchu "21. století". Jedná se o písně jako Lonely Avenue, We Just Couldn't Say Goodbye, There Ain't No Sweet Man That's Worth the Salt of My Tears, Just Like a Butterfly That's Caught in the Rain, I'm A Little Mixed Up a Let It Rain.

Produkce T Bone Burnetta

Zvědavost budí i fakt, že na nové desce pracovala s producentem T Bone Burnettem. Tento elitní americký producent a muzikant, držitel Grammy i Oscara, začínal hrát v šedesátých letech po boku legend jako Bob Dylan nebo Delaney and Bonnie, ale větší slávy dosáhl později, když se podílel třeba na soundtracku ke slavnému filmu Big Lebowski a později Bratříčku kde jsi?

V roce 2007 produkoval superúspěšné album Roberta Planta a Alison Kraussové Raising Sand a pak desky Grega Allmana z Allman Brothers nebo i Eltona Johna, který díky němu výrazně pozměnil svůj zvuk.

Kanadská zpěvačka se narodila v roce 1964 ve městě Nanaimu do muzikantské rodiny. Na klavír prý hrála už ve čtyřech letech a na střední škole založila vlastní skupinu. Od devadesátých let vydala např. alba Stepping Out, Only Trust In Your Heart, All For You a Love Scenes, na nichž prokázala schopnost vdechnout starým jazzovým písničkám nový život. Další When I Look In Your Eyes už dosáhla na Grammy. V roce 2002 získala znovu Grammy, když její album Live In Paris ocenili akademici v jazzové kategorii. Kromě jazzových standardů Diana osobitě zpívá i vlastní věci nebo popové a rockové coververze (např. od Joni Mitchell či Toma Waitse).

Vstupenky se prodávají v síti Ticketpro v cenách od 990 do 2500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám