Hlavní obsah

V zahradě Slovanského domu v Praze stojí archa

Právo, Stáňa Seďová

Nejde o blázna, který by se nechal unést poselstvím konce světa podle mayského kalendáře. Čtyřicetiletý Petr Schel je sochař, který se už počtvrté postaral o výstavu v zahradě Slovanského domu. Letos se však nechal inspirovat jak starodávnou civilizací, tak apokalypsou, která se na nás podle mnohých řítí.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Kolem dřevěné archy jsou vystaveny sochy Petra Schela, například se dvěma hlavněmi s názvem Včera a zítra.

Článek

„Říkám to samozřejmě s nadsázkou. Ale mnozí, kteří sledují politickou scénu nebo prostě jen zapnou televizi, se poslední dobou mohou cítit jak v apokalypse. Žijeme v době, kdy máme všechno, ale naděje poskrovnu. Proto jsem se letos rozhodl své sochy umístit do dřevěného trupu archy, na kterém jsme s kolegy pracovali už od ledna,“ komentoval neobvyklou stavbu uprostřed centra Prahy autor projektu Archa naděje Petr Schel.

V trupu lodi a kolem ní návštěvníci najdou čtrnáct soch, u kterých jsou uvedena jména i ceny. „Je to zároveň i prodejní výstava. Největší zájem je o mé nejoblíbenější v této sérii. Tedy rezervována je jedna z hlav a pak torzo ženského těla, které jsem pojmenoval Probuzení, ale noví majitelé je dostanou samozřejmě až po výstavě. Ta končí 30. září,“ prozradil sochař vystavující převážně ve Francii, Německu a Slovinsku.

Archa se promění v jeviště

Zároveň vnitřek archy slouží i jako prostor, který se promění v pódium ve chvíli, kdy v rámci doprovodného programu v zahradě vystupují hudebníci nebo herecké společnosti.

Dvanáctého července tady návštěvníci mohou zhlédnout vystoupení výtvarného divadla Continuo, 27. července si pak poslechnout Jakuba Uhlíka a Felixe Slováčka jr. při duu klavíru a klarinetu, 9. srpna vystoupí Spirituál kvintet, na 6. září je pro děti připraveno Talentinum Michala Nesvadby a 13. září zde vystoupí Musica Bohemica.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám