Hlavní obsah

V divadle Ponec začal festival Tanec Praha s netradiční improvizací

Právo, Marcela Benoniová

V Divadle Ponec, na domovské scéně festivalu Tanec Praha, byl v pondělí večer zahájen 24. ročník měsíčního tanečního maratónu. V Hudebním divadle v Karlíně, v Divadle Archa, na Nové scéně Národního divadla a v Divadle Ponec uvidíme zajímavé i provokující soubory a choreografy ze Švýcarska, Belgie, Švédska, Německa, Nizozemska, Velké Británie, ale i Japonska.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Již 24. ročník festivalu Tanec Praha byl zahájen v pražském Divadle Ponec. Na snímku tanečnice roku Lucia Kašiarová.

Článek

Největšími „taháky“ budou švýcarský soubor Alias s choreografií Sideways Rain Brazilce Guilherme Botelho a určitě Dorky Park. Česká současná tvorba bude prezentována především v regionech. K festivalu se připojuje dokonce deset měst, jmenovitě Brno, Plzeň, Hradec Králové, Pardubice, Český Krumlov, Olomouc, Ostrava, Jihlava, Choceň a Valašské Meziříčí.

Scéna Divadla Ponec, slavnostně připravená k vypuknutí celé akce, hostila v pondělí osmnáct tanečnic a dva hudebníky – George Cremaschiho a Ivana Achera. V jakémsi strukturovaném happeningu či plánované improvizaci se setkali zástupci našich klíčových souborů Nanohách, DOT 504, VerTeDance, osobnosti jako Bára Látalová, Adéla Laštovková Stodolová, Lenka Bartůňková, Helena Arenbergerová, Lea Švejdová a další. S lehce vtipnými situacemi, ženským šarmem i spontaneitou se všechny dostaly k poměrně vyvážené kompozici.

Nejlepší taneční díla uplynulé sezóny

V úvodním večeru se také udělovala ocenění vyhodnocená mezinárodní porotou za nejlepší taneční díla uplynulé sezóny.

Cenu za nejlepší taneční inscenaci loňska získala skupina VerTeDance v čele s Veronikou Kotlíkovou a Terezou Ondrovou, a to za choreografii Kolik váží vaše touha?

Cenu Tanečnice roku za nejlepší taneční výkon si odnesla Lucia Kašiarová za interpretaci v téže inscenaci.

Zkušená choreografka Monika Rebcová získala za působivé dílo Afrika – Smíření Cenu diváka za největší divácký ohlas. Cenu za nejlepší světelný design v inscenaci Found and Lost švédské choreografky Charlotty Ofverholmové a VerTeDance obdržel Pavel Kotlík.

Mezinárodní porota hodnotila především stoupající úroveň v taneční interpretaci i originalitu jednotlivých děl.

Reklama

Související témata:

Související články

Tanec Praha se Švýcary a Vlámy

Hlavními lákadly 24. ročníku mezinárodního festivalu Tanec Praha v červnu budou švýcarský soubor Alias a vlámský Ultima Vez. Zatímco Vlámy známe z častého...

Současný tanec nabízí silné individuality

V pondělí začíná v pražském divadle Ponec festival Tanec Praha. "Naše publikum dokáže ocenit současný tanec a najde si vždy v programu „to své“. Mírně se...

Výběr článků

Načítám