Hlavní obsah

Nové knihy: Dasgupta, Child, Bruen, Larssonová i Ježková

Právo, František Cinger

Nabídka tohoto týdne přináší jedinečný román málo známého, přesto vynikajícího indického autora Rana Dasgupta, další dobrodružství hrdinů Američana Lee Childa, Ira Ken Bruena i Švédky Asy Larssonové. Pozornost si zaslouží životopis „lovce nacistů“ Simona Wiesenthala i dětské příběhy Aleny Ježkové. Nádavkem dva komiksy od Billa Watersona a Dava Johnsona, Marka Millara a Kiliana Plunkerta.

Článek

Rana Dasgupta:

Sólo

Nové knihy

Ulrichovi je bezmála sto let a než přišel o zrak, četl v časopise reportáž o tom, jak cestovatelé v daleké zemi nalezli hejno papoušků mluvících jazykem kultury, kterou krátce předtím vyhladila jakási katastrofa. Byl to tak šokující objev, že papoušky pochytali, zavřeli do klecí a poslali domů, aby mohli lingvisté zaznamenat, co ještě zbývalo ze ztraceného jazyka. Ulrich přemítá, zda se těmto nešťastným ptákům nepodobá, a táže se sám sebe, zda v životě shromáždil nějakou moudrost, kterou by mohl odkázat světu. Výsledkem je divoká jízda peripetiemi dějin Bulharska, a děj míří i do Gruzie a New Yorku.

Jota, přeložil Tomáš Suchomel, 398 stran, 398 Kč

Lee Child:

Poslední sbohem

Nové knihy

Děj se odehrává ve státě Mississippi v březnu 1997, pouhých šest měsíců před Jatkami, prvním Childovým thrillerem s hrdinou Jackem Reacherem. Nesnadná mise přináší rozhodující okamžik v jeho vojenské kariéře. Hlavní hrdina stojí před životním rozhodnutím. Když udělá, co chce armáda, dokáže se podívat sám sobě do očí? A když to neudělá, bude ho armáda ještě chtít? Za barem v Carter Crossing ve státě Mississippi je totiž nalezena žena s proříznutým hrdlem. Jen kousek opodál stojí velká vojenská základna. Je vrahem místní chlap – nebo je to voják? Reacher, tehdy stále major vojenské policie, dostane za úkol, aby se tam v přestrojení vypravil.

BB art, přeložila Iva Harrisová, 376 stran, 299 Kč

Ken Bruen:

Vraždy na molu, Vraždy bez trestu, Padlé mučednice

Nové knihy

Výbušně, znepokojivě a skrz naskrz originálně zachycuje autor tísnivou atmosféru v irské společnosti v čase velkých sociálních a ekonomických otřesů. Jeho hrdina Jack Taylor byl vyhozen z gardy. Nezbývá mu než se živit jako soukromý detektiv, veličina to v Irsku neznámá, jelikož prý příliš připomíná nenáviděnou postavu práskače. Černý humor, lyrika a svérázný irský náhled na svět jsou pilíři těchto příběhů.

BB art, přeložili Jarka Stuchlíková a Tomáš Jeník, 568 stran, 349 Kč

Asa Larssonová:

Temná stezka

Nové knihy

Po svém posledním případu hledá Rebecka Martinssonová jen těžko cestu zpět k normálnímu životu. Klid nachází v Kurravaaře, rodné vesnici, kde se nastěhuje do domku po babičce. Z letargie ji vytrhne nabídka práce na státním zastupitelství v nedaleké Kiruně. Opravdu však ožije ve chvíli, kdy je na nedalekém zamrzlém jezeře nalezena mrtvá žena. Její tělo jeví známky mučení. Inspektorka Anna-Maria Mellaová ví, že se neobejde bez pomoci. Bude potřebovat dobrou právničku - a zná tu nejlepší... Martinssonová netuší, jak složitý případ má před sebou. Žena zastávala klíčovou pozici v jedné mezinárodní těžební společnosti.

Host, přeložila Ilona Gottwaldová, 356 stran, 299 Kč

Tom Segev:

Simon Wiesenthal

Nové knihy

Životopis známého „lovce nacistů“ nijak neidealizuje a kriticky popisuje všechny zákruty jeho neklidného života od mládí přes téměř zázračné přežití v době holocaustu až po jeho poválečné hledání nacistických válečných zločinců. Největší prostor věnuje jeho stopování Adolfa Eichmanna a dalších významných nacistických zločinců, a četným sporům, například konfliktu s rakouským kancléřem Brunem Kreiskym či sporu ohledně válečné činnosti Kurta Waldheima.. Kniha se nevyhýbá ani různým zákulisním hrám a epizodám, včetně Wiesenthalovy spolupráce s tajnými službami, zejména izraelskou a americkou.

Paseka, přeložila Tereza Černá, 456 stran, 490 Kč,

Alena Ježková:

Dobrý svět

Nové knihy

Dvacet devět miniaturních příběhů vyprávěných střídavě desetiletou Markétkou, osmiletým Márou a tříletou Eminkou, provede malé čtenáře napříč rokem od podzimu do léta a událostmi v rodině, jak se přihodí a plynou. Hřejivé příběhy s vtipnými dětskými postřehy navozují pocit bezpečí, jistoty a pohody, přesně to, co mnohým dnešním dětem chybí.

Albatros, ilustrace Darja Čančíková, 104 stran, 249 Kč

Bill Waterson:

Calvin a Hobbes 6: Vědecký pokrok dělá „žbuch“

Nové knihy

Chlapec a jeho tygr se vracejí už pošesté, aby dokázali, že vědecký pokrok nebere zajatce. Když máte před sebou možnost velkolepého objevu, který změní svět, nebo za vás aspoň udělá domácí úkoly, nemůžete se ohlížet na tak malicherné věci jako je úklid, spánek nebo čištění zubů. Jedna z nejgeniálnějších stripových sérií spolehlivě pobaví všechny věkové skupiny. Dětem navíc přinese inspiraci a rodičům vědomí, že mohli dopadnout ještě mnohem hůř.

Crew, přeložil Richard Podaný, 128 stran, 199 Kč

Dave Johnson, Mark Millar, Kilian Plunkert:

Superman: Rudá hvězda

Nové knihy

Představte si realitu, v níž nejmocnější superbytost celého světa nevyrostla v kansaském Smallville – a dokonce ani v Americe… Svěží vyprávění z paranoidních dob studené války. Tento komiks je svěžím vyprávěním z paranoidních dob studené války. V srdci Sovětského svazu přistává vesmírná loď přivážející na palubě maličké dítě. Chlapec je vychován v zemědělském družstvu, vyroste z něj symbol všeho sovětského lidu, v padesátých letech vstoupí ve známost jako Superman a celý svět změní takřka k nepoznání... Jenže se ocitá na druhé straně barikády než Batman, Lex Luthor a mnozí jiní staří známí.

BB art, přeložil Martin Antonín, 168 stran, 499 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám