Hlavní obsah

Karlovarské muzeum otevře unikátní výstavu o osudu lázní Kyselka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Výstava Hvězdné nebe nad Kyselkou se otevírá ve středu 9. května nejen jako pocta, ale i jako výzva k záchraně chátrajících lázní. Ústředním tématem výstavy je podrobná dokumentace dějin Kyselky a stavebních památek i zatím neznámého působení slavných architektů. Informoval o tom historik muzea Stanislav Burachovič.

Foto: Archiv, Právo

Lázně Kyselka

Článek

Návštěvníci výstavy uvidí třeba stovky unikátních historických fotografií, projektů i mnoho trojrozměrných exponátů. Například kameninové a skleněné exportní láhve, rodokmen rodu Mattoni, etikety, reklamní cedule, prospekty, knihu návštěvníků z poloviny 19. století i různé detaily stavebních prvků kysibelské architektury.

Kromě Burachoviče, který je autorem části expozice věnované historii a současnosti, se na přípravě výstavy podílel i historik architektury Lubomír Zeman.

Nejvýznamnější stavbou lázní Kyselka je pavilon Ottova pramene vybudovaný v letech 1897 až 1898 podle projektu vídeňského architekta Karla Haybecka, uvedl Zeman.

Foto: Ivan Babej, ČTK

Lázně Kyselka

"Po prezentaci v karlovarském muzeu bude výstava Hvězdné nebe nad Kyselkou v letošním roce k vidění ještě v prostorách karlovarské Vřídelní kolonády a poté i v Národním technickém muzeu v Praze," dodal Zeman. Výstavu připravilo Muzeum Karlovy Vary ve spolupráci s Národním památkovým ústavem.

Bývalé lázně v Kyselce, které teď patří zčásti firmě Karlovarské minerální vody a zčásti společnosti RSI, chátrají už řadu let. Koncem dubna požádal Senát o zastavení devastace Kyselky. Vyzval krajský úřad Karlovarského kraje, aby se zasadil o okamžité provizorní zabezpečení památkově chráněných objektů.

S vlastníky budov by potom měl připravit projekt na jejich využití. Ministerstvu kultury doporučil Senát, aby prosadilo požadavky na sanaci areálu a ustavilo kontrolní skupinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám