Hlavní obsah

Slavný Výkřik jde do dražby. Překoná Picassa?

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejznámějších obrazů – Výkřik (Křik) od norského expresionisty Edvarda Muncha jde ve středu do večerní aukce v New Yorku.

Foto: ČTK

Munchův Výkřik vzbudil pozornost i tím, že byl několikrát ukraden.

Článek

Podle odhadů pořádající aukční síně Sotheby’s by se mohla konečná suma vyšplhat na více než 80 miliónů dolarů, tedy 1,5 miliardy korun. Jedna anglická sázková kancelář dokonce na prodej uzavírá sázky.

Někteří odborníci totiž očekávají i překonání současného aukčního rekordu 106,5 miliónu dolarů. Za téměř dvě miliardy korun se před dvěma lety vydražila Picassova malba Akt, zelené listy a busta.

Munchův pastel vlastní norský obchodník Petter Olsen, jehož otec Thomas byl malířovým přítelem a podporovatelem. Očekává se, že se o dílo utkají hlavně zájemci z Asie a Ruska, mezi potenciálními kupci jsou prý ruský miliardář Roman Abramovič či katarská princezna Šajcha Majása. Podle Olsena by měl zisk z prodeje jít na výstavbu nového Munchova muzea.

Zachytil úzkost i lásku, má čtyři verze

Výkřik, v němž Munch (1863 až 1944) zachytil úzkost i lásku, má čtyři verze, a jen jedna je držena v soukromých rukách. Nyní se nabízí třetí verze, a to s dochovaným původním rámem popsaným samotným autorem.

Munchův Výkřik vzbudil pozornost i tím, že byl několikrát ukraden. V roce 1994 byla vykradena norská Národní galerie, ale ještě tentýž rok jej detektivové našli. O deset let později si maskovaní ozbrojení lupiči odnesli jednu z verzí visící v Munchově muzeu. I toto dílo bylo později nalezeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám