Hlavní obsah

Studia prohrála velký spor s filmovými piráty, provider má klid

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká filmová a televizní studia ani po odvolání neprosadila svůj názor, že internetový provider má bránit pirátství. Australský nejvyšší soud potvrdil předešlý rozsudek, že provider nedává souhlas k pirátství a ani ho nemůže zastavit. Média považují rozsudek za zásadní mezník v dlouholetém sporu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Americká i australská studia žádala, aby sám provider iiNet zastavil stahování filmů. Už v roce 2010 soud rozhodl, že to dělat nemusí a nemá k tomu ani technické prostředky. Nejvyšší soud to potvrdil.

"Nejvyšší soud shledal, že internetový provider neschválil porušování autorského práva svým zákazníkům, týkající se komerčně vydaných filmů a televizních pořadů," uvedl soud. "Možnosti iiNetu zabránit zákazníkům v porušování autorského práva jsou omezeny na ukončení smluvního vztahu se zákazníky."

Rozsudek z roku 2010 byl první a přelomový, týkal se tisíců případů stahování autorských děl z roku 2008. Protipirátská organizace AFACT, kterou tvoří 34 filmových, televizních a hudebních společností, se proti němu odvolala s tím, že jde o nebezpečný precedens.

Ředitel AFACT Neil Gane řekl, že oba rozsudky ukazují, že autorské právo už není schopno udržet krok s technologickými změnami, které se udály od doby, kdy zákony vznikly.

Pirátská "osa zla"

Před dvěma lety vydal americký kongres seznam "zlých" zemí (Kanada, Mexiko, Rusko, Čína a Španělsko), kde nejvíce řádí piráti. Seznam sestavili politici a lobbisté filmového průmyslu. Nejhorší stránky podle nich byly Pirate Bay, IsoHunt, Mp3fiesta, RapidShare, RMX4U a Baidu.

Zakázat určité stránky na internetu je v západních zemích nesmírně obtížné. Když se to u některé po dlouhých soudních sporech podaří, vzniknou hned nové v Rusku nebo v Asii, kde už jsou západní společnosti bezmocné.

Reklama

Výběr článků

Načítám