Hlavní obsah

Irena Budweiserová nechce klid

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Irena Budweiserová v roce 2011 definitivně opustila Spirituál Kvintet a pokračuje v sólo kariéře. Letos přišla s CD Hlavně ne klid a dokázala, že i sama za sebe má co říct. Pro konzervativnější posluchače to bude možná jedno z českých alb roku.

Článek

Desku si zpěvačka částečně napsala sama, čtyři písničky převzala. Natočila ji se svou skupinou Fade In a pozvala si Františka Kopa (saxofon a basklarinet) a Miloše Dvořáčka (perkuse).

I když se jmenuje Hlavně ne klid, jde o hudebně docela klidné, nevtíravě poloakustické album. Převládá kytara, kontrabas, jemné perkuse, občas se vynoří klavír nebo saxofon. Rytmicky si zachovává milou pestrost, ani náznak nějaké folkové nudy.

Budweiserová se také dovede pěvecky vcítit do čistého blues/jazzu, písně spirituálového typu nebo říznějšího folku. Hlasem přesně odvažuje, co která skladba potřebuje, a asi nejvíc potěší tím, že je schopna sama psát věci, které nejsou horší než tradicionály či převzaté hity světových interpretů z daných žánrů. Prakticky nepoznáte, co je její vlastní skladba, pokud si to nepřečtete v bookletu.

Zpěv střídají nebo i podkreslují jazzové kytarové vyhrávky, za které by se nemusela stydět lecjaká zahraniční deska. I Irena Budweiserová má na to, aby zaujala v evropském měřítku.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám