Hlavní obsah

Dny evropského filmu zahájí Královská aféra

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes čtyřicet snímků z více než 25 evropských států má na programu nadcházející ročník festivalu Dny evropského filmu. V pražském kině Světozor jej 12. dubna zahájí dánsko-český historický snímek Královská aféra, který získal dva Stříbrné medvědy na letošním Berlinale. Zajímavostí je, že drama vzniklo v české koprodukci a bylo natáčeno převážně v Čechách.

Foto: Aerofilms

Představitelé hlavních rolí Královské aféry Mads Mikkelsen a Alicia Vikanderová.

Článek

Hosty ceremoniálu budou také držitel Stříbrného medvěda Mikkel Boe Folsgaard za ztvárnění role krále ve filmu Královská aféra a producent snímku Peter Aalbak Jensen.

Festivalová sekce Národní liga uvede aktuální nebo loňské favority jednotlivých zemí ucházející se o nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Za zmínku stojí filmy Dýchat, Simonův vesmír nebo Dopisy Anděle.

Výběr toho nejzajímavějšího, co v posledních dvou letech vzešlo z kinematografií jednotlivých států, najdou diváci v sekci Best of. Kromě například v Cannes oceněného snímku Velikáni Bouliho Lannerse bude uveden polský dokument Tomasze Wolského Lékaři.

Letošní ročník myslí i na hudební fanoušky

Stárnutí je pak věnována sekce K věci, jejímž otevíracím snímkem bude Italsky snadno a rychle se siňorou Enricou. Film, v jehož hlavní roli se představí legenda italské kinematografie Claudia Cardinalová, představí osobně také herečka Květa Fialová. Ta je zároveň patronkou Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity.

Letošní ročník myslí i na hudební fanoušky, promítat se bude česko-jihoafrický dokument Punk in Africa nebo hraný snímek Off Beat zachycující hiphopovou scénu ve Švýcarsku.

Pražskou část přehlídky pak zakončí 19. dubna Koriolanus – moderní adaptace jedné ze Shakespearových her. Dílo svého krajana si režisér Ralph Fiennes vybral jako vůbec první režisérský počin a spojil síly se scenáristou Johnem Loganem (Gladiátor, Letec).

Následně se Dny evropského filmu přesunou do Brna, Boskovic, Uherského Hradiště, Ostravy nebo do Jablonce nad Nisou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám