Hlavní obsah

Konono No. 1 nabízí syrový underground z Afriky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Najít v globalizujícím se světě originální hudbu je stále těžší. Hranice se stírají a pop se stává internacionálním. Dominují mu světové hvězdy. Přesto stále existují oblasti, kde se rodí originální hudba a vznikají oblasti a soubory, které překvapují i v novém tisíciletí originálním přístupem. Jedním je Konono No. 1 z Demokratické republiky Kongo, který vystoupí v úterý v pražském Paláci Akropolis.

Článek

Konono No.1 nabízí originální zvuk, protože základem jeho hudby je prstové piano likembé. Muzikanti drnkají na kovové jazýčky a vytvářejí proplétající se rytmickou strukturu. Jeho zvuk je podobně jako u kytar amplifikovaný a zkreslený. Rytmus podporují ještě nejrůznější perkuse včetně kovových, většinou jde o autodíly.

Zpěv zní z megafonů. Konono No.1 se museli vyrovnat po svém s absencí aparatur, aby je bylo v slyšet.

Kapela se za posledních šest let proslavila po celém světě a spolupracovali s ní mnohé známé soubory od post-punkových The Ex a až po post-rockové Tortoise. V roce 2011 získali Konono No. 1 Grammy za spolupráci s Herbiem Hancockem.

Kapela navštívila 10 zemí s fantastickým projektem Congotronics vs. Rockers, ve kterém se spojily hvězdy konžské scény s mladými evropskými a americkými indie hudebníky, jako jsou Deerhof nebo Juana Molina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám