Hlavní obsah

Vzpomínání na hity Dire Straits

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Dire Straits patřila k nejzajímavějším souborům osmdesátých let. Posunula na vyšší úroveň elektrifikované písničkářství. Skladby legendárního souboru, který se rozpadl po odchodu jeho hlavního protagonisty Marka Knopflera, hrají nyní bývalí členové skupiny na klávesy Alan Clarka a saxofonista Chris White v kapele s příznačným názvem The Straits. Na otázky Novinek odpovídal první z nich.

Foto: Profimedia.cz

Alan Clark ze skupiny Straits

Článek

Co pro vás znamenaly roky s Markem Knopflerem?

Práce s Markem byla zkušeností, na kterou nikdy nezapomenu. Je to jeden z nejlepších kytaristů a má úžasný talent. Psát písně pro Dire Straits byla fantastická výzva, protože nastavil laťku velmi vysoko.

Jaké to je opět hrát písně Dire Straits? Je to zábava?

To jo, zábava to byla už tehdy a dvacet let po rozpadu je pěkné se k nim zase vrátit.

Jaké to je hrát je bez Knopflera, který jich většinu složil?

Máma za Marka skvělou náhradu - Terence Reise. Je úžasný. Uvidíte to.

Jaké jsou reakce publika na staré skladby v novém podání?

Úžasné, jsou tak šťastní, že je mohou slyšet znovu. Zní tak dobře a autenticky, někteří říkají, že dokonce lépe.

Jak jste vybírali skladby z rozsáhlého repertoáru Dire Straits?

Jsou jisté skladby, které se zahrát musí, jako jsou Romeo and Julie nebo Telegraph Road. My jsme k nim přidali několik méně hraných, jako jsou Communiqué a Iron Hand.

Jak jste je zaranžovali? Změnili jste je, protože hrajete bez Marka nebo kvůli planutí času? Některé zvuky kláves trochu zestárly,

V téhle kapele k nim přistupuji, jako to dělali Dire Straits: jakmile se blížilo nové turné, tak jsem je přearanžovali, což jsem většinou dělal já. Použil jsem stejnou metodu i v The Straits, takže každá píseň zní odlišně, ale je okamžitě poznatelná.

Hrajete na koncertech jen staré písně, nebo uvádíte i nějaké nové?

I nové. Jakmile bude šanci ji nazkoušet, budeme hrát píseň Jesus Street, kterou jsem složil. S tím, jak bude turné pokračovat, možná dojde i na několik dalších novinek.

Jak jste hledal další členy do skupiny, protože ne všichni v ní jsou bývalí členové Dire Straits?

Vybral jsem si tyhle, protože jsou nejlepší. Mohli jsme vzít nějaké další bývalé členy Dire Straits, ale já si vybral tyhle kluky,. Až nás uslyšíte hrát, pochopíte proč.

Foto: Profimedia.cz

Zleva Alan Clark, Chris White a Terence Reis na koncertu The Straits v Londýně.

V The Straits dále hrají bubeník od Toma Pettryho Steve Ferrone, baskytarista Mike Feat, který doprovázel Knopflera i Davida Gilmoura z Pink Floyd, Vana Morrisona a Arta Garfunkela, kytarista Adam Phillips, který hrával s punkerem Tome Robinsonem i Tinou Turner a Rodem Stewartem, a mladý klávesák Jamie Squire.

Kromě písní uvedených v textu by 14. března v pražském Kulturním domě Vltavská ještě měly zaznít Money for Nothing, Sultans of Swing, Walk of Life, Brothers in Arms, Private Investigations, Solid Rock a Tunnel of Love.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám