Hlavní obsah

Mukovi přátelé a kolegové pořádají setkání a koncert v klubu Hvězda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském klubu Hvězda se v sobotu 10. března sejdou přátelé, kolegové a příznivci zesnulého zpěváka Petra Muka. Neformální setkání s názvem Petr Muk & přátelé: Spolu 2012 nabídne několik hudebních bloků a projekci známých i raritních videozáznamů z Mukova života.

Článek

Název Spolu 2012 odkazuje k závěrečné písni z Mukova posledního řadového alba V bludišti dnů. Fanoušci se mohou těšit na vystoupení Mukova p. m. bandu, který zahraje jak skladby z Bludiště, jež už neměly šanci zaznít naživo, tak i starší hity ze zpěvákova oceánského a shalomského období.

Mezi hudebními hosty nebude chybět například Mukův kolega z Oceánu i Shalomu Petr Kučera nebo jeho textař Honza Dvořák ze skupiny Jerusalem.

Akci na Hvězdě pořádají Mukovi blízcí na Hvězdě, kde zpěvák několikrát vystoupil na srazech příznivců Depeche Mode. Po několika formálních vzpomínkových večerech má tentokrát jít spíše o uvolněnou party doplněnou hudbou, kterou Muk buď sám nahrál a nazpíval, nebo ji rád poslouchal.

Mukův hlas byl nezaměnitelný

Muk zemřel předloni 24. května. Policie bez bližších podrobností oznámila, že Mukova smrt byla nešťastná událost. Příčinu úmrtí hudebníka, který se léčil s těžkými depresemi, nesdělila ani rodina.

Jako dárek k nedožitým 46. narozeninám loni vyšla nahrávka Outro s jeho posledními písněmi. CD kromě Mukových posledních skladeb přináší další ukázky z alba, které plánoval, a hudební předěly pro jeho připravované a neuskutečněné turné.

Muk pocházel z Českého Krumlova. V Českých Budějovicích absolvoval stavební průmyslovku. Od 15 let hrál na kytaru a od roku 1985 působil v kapele Oceán. Novoromantická syntezátorová skupina se v socialistickém Československu stala senzací a v jistém smyslu nahrazovala domácím fandům Depeche Mode, Camouflage či The Cure dohromady. Oceán dokonce absolvoval 27 koncertů ve Velké Británii a Irsku jako předskokan dua Erasure.

Mukův tenorový romantický hlas byl léta nezaměnitelnou součástí české populární hudby. Muk vystupoval v muzikálech Rusalka, Johanka z Arku, Galileo či Golem. V letech 2002 a 2003 byl stříbrným Českým slavíkem, o rok později skončil na třetí příčce. In memoriam vstoupil do Síně slávy Akademie české populární hudby.

Reklama

Výběr článků

Načítám