Hlavní obsah

Obrazy ze sbírky Elizabeth Taylorové se vydražily za 460 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbírka obrazů slavné americké herečky Elizabeth Taylorové se vydražila celkem za 460 miliónů korun (15,5 miliónů liber). Aukce probíhaly od 7. do 9. února v londýnské aukční síni Christie's.

Foto: Finbarr O'Reilly , Reuters

Obraz krajiny od Vincenta Van Gogha Pohled na psychiatrický ústav a na kapli v Saint-Rémy si našel kupce za 10,1 miliónu liber.

Článek

Je to více než dvakrát tolik, kolik činila odhadní cena prodávaných obrazů. Celkem se v rámci aukce impresionistického a moderního umění prodávalo 38 uměleckých děl z hereččiny sbírky.

Již v úterý 7. února večer si krajina Vincenta Van Gogha Vue de l'Asile et de la Chapelle de Saint-Rémy (Pohled na psychiatrický ústav a na kapli v Saint-Rémy) našla kupce za 10,1 miliónů liber. Tento obraz koupil otec Taylorové, který byl známým obchodníkem s uměním, jejím jménem v roce 1963 za 92 000 liber. Až do hereččiny smrti loni v březnu visel nad krbem v jejím domě v Bel Airu.

Obraz Camillea Pissarra Pommiers a Éragny (Jabloně v Éragny) se ve středu prodal za 2,9 miliónu a Autoportrét Edgara Degase za 713 000 liber.

Nejdražší byl obraz od Keese van Dongena

Ve čtvrtek aukce moderního umění pokračovala a zbývajících 35 děl ze sbírky Elizabeth Taylorové se vydražilo celkem za 1,78 miliónu liber. Nejdráže se prodal obraz holandského malíře Keese van Dongena Promenade a cheval (Projížďka na koni), který se vydražil za 600 000 liber a olej Pierra-Augustea Renoira Buste de femme en costume oriental (Poprsí ženy v orientálním oděvu), který našel kupce za skoro 400 000 liber.

Aukce šperků, šatů a předmětů z filmů Elizabeth Taylorové vynesla v New Yorku v prosinci 156 miliónů dolarů (3,2 miliardy korun). Hvězda filmů jako Kleopatra a Kdo se bojí Virginie Woolfové? zemřela loni v březnu ve věku 79 let.

Celkem se při úterní večerní dražbě v Christie's prodala nabízená díla za 134 miliónů liber, což je poněkud více, než souhrnně činily odhadní ceny. Nejdražším dílem večera se s 19 milióny liber překvapivě stal bronz Reclining Figure: Festival (Ležící postava: Slavnost) britského sochaře Henryho Moorea z další soukromé sbírky. Je to současně rekordní cena za některé z Mooreových děl. Rekord překonal obraz Joana Miróa Painting-Poem, který se vydražil za 16,8 miliónu liber, což je nejvíce za jakékoli dílo tohoto španělského malíře.

Čtvrteční pokračování aukce impresionistického a moderního umění u Christie's vyneslo 18,2 miliónů liber. Podle odborníků výsledky dražby potvrzují, že na trhu s uměním pokračuje oživení patrné v posledních dvou letech po propadu po finanční krizi v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám