Hlavní obsah

Jak čtyři kamarádi nakonec k neštěstí přišli

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fuk (v originále Cloaca) Holanďanky Marii Goosové (*1956) objevila pro české prostředí dobrodružka a světoběžnice Tereza Šimůnková. V Jihočeském divadle hru nastudoval Petr Zelenka. Téma i příběh, s citem přizpůsobený českému prostředí, úsměvně poléčuje naši setrvale blbou náladu.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zdeněk Kupka v roli režiséra Martina a Jan Dvořák coby politik Jarda

Článek

Čtyřlístek v nejlepších letech, kdysi pokoušející štěstí v krajině punkových kapel – název Fuck jim nepovolili na přehrávkách – se schází u magistrátního zbohatlíka Petra (Martin Hruška) ve chvíli, kdy se rozpadá manželství nejambicióznějšího z nich, na post ministra, nejlépe „zamini“ nebo obrana, aspirujícího Jardy (Jan Dvořák).

Už nikdy do Evropy

Dostaví se i mazaný, po drogové epizodě v psychiatrické léčebně trochu nalomený advokát Tom (Ondřej Volejník), a režisér sebeobdivných divadelních kýčů Martin (Zdeněk Kupka). Ten má pletky s Jardovou dcerou Laurou (Teresa Branna), která právě slaví osmnáct (kamarádi vzpomínají na setkání při jejím narození) a hraje si na nezávislou nymfomanku, což vzrušuje i impotentnějícího Martina.

To všechno by nebyl důvod, proč Zelenkova inscenace v českém prostředí uspěje. Ani to, že ti čtyři Pražáci jak polena zažijí v naší středoevropské Mecce erotické turistiky u příležitosti Petrových kulatin pěkně vzrušivé, avšak po česku trapné dobrodružství s nizozemskou prostitutkou Eskortkou (Teresa Branna).

Zelenka ještě lépe než u vlastních textů (za všechny Příběhy obyčejného šílenství) vyhmátl ve Fuku absurdity současnosti; a zejména trapnost vrstvy, která se dnes v Evropě, a v Čechách zvláště, vyvyšuje nad vzdělanost a právo vytvářejíc rovné příležitosti jen pro grázly (u nás z chlívků vekslu a šikovného převlékačství klabátů) – totiž politiků, posměšně shlížejících na všechny ostatní. Vystačí si.

Bylo? Nebo nebylo?

Petr šikovně zbohatl na výběru obrazů z magistrátního depozitáře odložených „šuntů“. Praskne to. A partajní outsider Jarda, i když na něho nakonec zbude jen nevlivné, opovrhované a do počtu koaliční převahy trpěné ministerstvo kultury, ve chvíli, kdy si ti čtyři mají zase jednou podržet štafle, hodí kamarády přes palubu.

Fuk Marii Goosové je poučná pohádka pro dospělé. Nepoctivost se v ní nakonec sama potrestá a Jardova budoucnost je stejně jako v reálném životě vymezena jen do chvíle, než praskne nějaký jeho korupční skandál. V životě je samozřejmě všechno jinak: Pravda a láska nevítězí nad lží a nenávistí. Fuck.

Jihočeské divadlo České Budějovice - Maria Goosová: Fuk. Překlad Tereza Šimůnková. Úprava a režie Petr Zelenka, dramaturgie Olga Šubrtová, scéna Nikola Tempír, kostýmy Vladimíra Fomínová, pohybová spolupráce Klára Lidová, světelný design Martin Špetlík. Česká premiéra 13. ledna, psáno z reprízy 24. ledna 2012.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám