Hlavní obsah

Meryl Streepovou ocení na Berlinale

Právo, ČTK, jaš, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká herečka Meryl Streepová obdrží na letošním filmovém festivalu Berlinale čestného Zlatého medvěda. Toto prestižní ocenění se uděluje za celoživotní dílo.

Foto: Archiv, Právo

Meryl Streepová jako Železná lady alias Margaret Thatcherová

Článek

Streepová ho převezme 14. února při příležitosti promítání svého nejnovějšího životopisného filmu Železná lady, který přibližuje dramatické osudy bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové.

Kromě dramatu Železná lady, za nějž už byla Streepová nominována na letošní Zlaté glóby, uvede Berlinale i některé jiné snímky z její filmografie. Promítat se budou například dramata Kramerová versus Kramer nebo Sofiina volba, za něž dvaašedesátiletá herečka jako představitelka hlavní role získala dvakrát Oscara. Ředitel festivalu Dieter Kosslick řekl: „Její talent má rozmanité polohy, takže může s naprostou lehkostí přecházet z dramatických rolí do komediálních.“

Filmový festival se bude konat v únoru

Mezinárodní filmový festival v Berlíně se letos bude konat od 9. do 19. února po dvaašedesáté. Jeho dramaturgie zveřejnila zatím jen část programu.

Festival zahájí světová premiéra francouzského historického filmu režiséra Benoita Jacquota Les Adieux a la reine (Rozloučení s královnou) o prvních dnech Velké francouzské revoluce, který je adaptací románu francouzské spisovatelky Chantal Thomasové. Hlavní roli královny Marie Antoinetty ztvárnila Diane Krugerová, film bude v Berlíně zároveň soutěžit.

V hlavní soutěži se bude například promítat americká adaptace bestselleru Jonathana Safrana Foera Příšerně nahlas a k nevíře blízko. Film o atentátech v New Yorku režíroval Stephen Daldry a hrají v něm mimo jiné Tom Hanks nebo Sandra Bullocková.

Mezi soutěžními filmy bude i snímek Captured Filipínce Brillanta Mendozy, který roku 2009 získal v Cannes ocenění jako nejlepší režisér za film Kinatay. V Captured si roli unesené pracovnice nevládní organizace zahrála Francouzka Isabelle Huppertová.

Porotě bude předsedat Mike Leigh

Čínský režisér Čang I-mou na festivalu mimo soutěž představí historický film The Flowers of War (Květiny války) z japonské okupace Nankingu za druhé světové války. Snímek, v němž hraje Christian Bale, už byl nominován na Zlatý glóbus.

Berlinale je spolu s festivaly v Cannes a Benátkách nejvýznamnější přehlídkou filmů v Evropě.

Porotě letošního festivalového ročníku bude předsedat britský režisér Mike Leigh.

O vítězi cen budou rozhodovat také americký herec Jake Gyllenhaal, francouzský režisér François Ozon nebo nizozemský fotograf a filmař Anton Corbijn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám