Hlavní obsah

Caveman u Bolka Polívky

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve snu se přenesete až k počátkům člověka rozumného. Nahlédnete do jeskyně a k vlastnímu podivení spatříte, že muži sedí napravo a ženy nalevo. Dvě kultury, které se dál vyvíjely nezávisle na sobě. Ejhle, Caveman (Jeskynní muž) Roba Beckera.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Caveman Jakub Slach

Článek

Jeho hříčku objevil Patrik Hartl. Svěřil ji Jakubu Slachovi a Janu Holíkovi. V one man show se poctivě střídají. V Brně i v Praze se několikrát do měsíce objevují v Divadle Bolka Polívky. To oni nesou vinu za beznadějně vyprodaná představení.

O polokoulích těla

Těžko říct, jestli za vývoj, který následoval, když obě pohlaví vykročila z jeskyně, může stísněný a nepříliš pohostinný praprostor. Ale rozdílnost mužů a žen je patrná nejen podle vybavenosti prvotními a druhotnými pohlavními znaky.

V Divadle Bolka Polívky, v mateřském na Jakubském náměstí v Brně i v pražském, umístěném strategicky v Uhříněvsi, odkud hodlá Jeho veličenstvo valašský král dobýt stolici a způsobit jí ještě větší trauma než bělohorská šarvátka, se o tom dovíte víc.

Beckerova a Hartlova obhajoba jeskynního muže pramení v poznání. Není třeba dovozovat, že právě v něm tkví i prevence před akutní sepsí hradní euroskepsí. Její nositelé v záchvatech dušnosti vybízejí do války proti europlatidlu a k návratu od evropanství k vábivě vyhřáté slovanské náruči s pevně erektovaným rublem.

Poznání znamená pochopení rozdílů mezi myšlením a činy v partnerských vztazích. Přestaneme po léčebné kúře osvobozujícím smíchem, naordinovaným Slachem nebo Holíkem, zaměňovat hemisféry v hlavě s polokoulemi na opačném konci těla.

Zdroje nedorozumění tkví už v tom, že mozek určil muži, aby se stal lovcem, zatímco ženě vtisknul sběračství. Od toho se odvíjejí rozdíly ve způsobech a kvantitě komunikace, nakupování, hromadění, sledování televize, hodnocení věcí nebo ve schopnosti soustředit se pouze na jeden problém (muž) či na jejich množinu (žena).

S Cavemanem do Evropy

Není vina Hartla, Holíka nebo Slacha, natož pak Beckera, že z Pražského hradu do divadla netrefí a bez léčby smíchem trpí všichni prezidentovi muži stupňující se trudnomyslností. Bez naordinování Cavemanových ekonomicko-tržních teorií není totiž zcela jisté, kterou dvojici zmíněných polokoulí jsou schopni používat. Rada pro ostatní: Shánějte vstupenky do Divadla Bolka Polívky. Také na Cavemana. V Brně i v Uhříněvsi. Budete zdravější. A nebudete se bát vlka, pardon, Evropy nic!

Divadlo Bolka Polívky Brno a Praha-Uhříněves - Rob Becker: Caveman - Obhajoba jeskynního muže. Režie Patrik Hartl. Hrají Jan Holík nebo Jakub Slach. Psáno z reprízy 13. prosince 2011 v Brně.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám