Hlavní obsah

Nové knihy - Kantůrková, Formánek, Kolowrat, O’Connorová, Riches i C. J. Sansom

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z bohaté, vlastně už předvánoční nabídky novinek, jsem vybral několik próz českých autorů. Další z románů Evy Kantůrkové vracející se do nedávné minulosti, ještě starší exkurzi Josefa Formánka řešícího podobná témata věrnosti a zrady, odměny a trestu, a navíc vyprávění šlechtice a byvšího exulanta Ernesta Kolowrata. Americká prozaička Flannery O’Connorová vypráví o souboji dobra a vypočítavosti po skončení 2. světové války, britský autor historických románů Anthony Riches se nadále zajímá o vpád Římanů do Británie.

Článek

Eva Kantůrková:

Nečekej, až zajde slunce

Eva Kantůrková pokračuje v tématu otevřeném v předcházející próze Tati! Pod názvem „politický román“ řeší hlavní hrdina Josef v dopisech určených dceři, zda měl trvat na svých názorech a nakolik tím ublížil vlastní rodině. Je obětí, nebo je viníkem? Je jeho trest zasloužený? V komentářích k dopisům se pak čtenář dozvídá mnohem víc o situacích, postavách a postojích v nich zmiňovaných. To vše se děje v nedávné současnosti, od poloviny padesátých do konce osmdesátých let minulého století.

Dauphin, 272 stran, 298 Kč

Josef Formánek:

Umřel jsem v sobotu

Při pátrání po nápisu „Z osudu rukou a vůle boží“, který ovlivnil život hrdiny předchozího románu Mluviti pravdu, autor zjistil, že dům, na němž byl tento nápis upevněn, skrýval mrazivé tajemství. Rodina, která v něm za 2. světové války žila, zjistila, že život může být krutější než smrt. Proto napsal strhující příběh o lásce, osudu, ztrátě dítěte a druhých šancích, které se však už nikdy nemusejí opakovat. A co se vůbec stane, když se člověk nevyrovná s minulostí? Jaká ho potom čeká budoucnost?

Smart Press, 172 stran, 269 Kč

Ernest Kolowrat:

Zpovědi lehkovážného šlechtice

V románu inspirovaném osudy rodiny Kolowratů, kteří po únoru 1948 odešli z republiky a za velkou louží začali úplně nový život bez majetkového zázemí, vypráví autor o Albrechtovi, tradicemi svázaném rakouském knížeti, muži zdánlivě či fakticky lehkovážném. Skandály jeho matky i dcery, princezny Stefanie, a jeho bratrance, vypravěče samotného, narozeného v Čechách, jehož amerikanizované způsoby narážejí na základní pilíře Albrechtova života, jsou vděčným tématem k vyprávění o zákrutách i smyslu života.

Garamond, přeložil Lukáš Houdek, 232 stran, 259 Kč

Flannery O’Connorová

Moudrá krev

Hazel Motes se vrací z války domů na americký Jih, a jelikož je přesvědčen, že jedinou cestou, jak se vyhnout hříchu, je „nemít duši“, zakládá Církev bez Krista. Jeho nápad okopíruje Hoover Shoats, který založí konkurenční Svatou církev Krista bez Krista, aby na ní cynicky vydělával. Hazel ve svém nitru bojuje se silnou láskou a zároveň nenávistí k Bohu a vydává se za Hooverem, aby si s ním vyřídil účty. Flannery O’Connorová ve svém prvním románu předkládá dokonalý, hořce groteskní pohled na americkou podnikavost, svobodnou vůli i lidskou víru obecně.

Argo, přeložil Marcel Arbeit, 168 stran, 278 Kč

Anthony Riches:

Římané: Šípy zběsilosti

Osudy mladého Římana Marka Valeria Aquily sleduje autor po Ranách na cti ve druhém historickém románu. Marcus – působící pod falešným jménem Corvus – hájí ve vzdálené Británii zájmy římské říše, ale v nelítostných bojích ho tam ohrožují nejen zuřiví domorodí povstalci, ale i stvůry císaře Commoda. Jen hotový zázrak může Marka a hrstku jeho ochránců spasit před potupnou smrtí… I v tomto díle autor spojuje hlubokou znalost římské bojové techniky s navýsost poutavým románovým dějem.

BB art, přeložil Gerik Císař, 324 stran, 249 Kč

C. J. Sansom:

Temný oheň

Britský prozaik zajímající se především o dějiny Tudorovců (i život po občanské válce ve Španělsku ve 20. století) znovu zadává úkol svému hrdinovi, středověkému detektivovi Matthew Shardlakovi. Ten od prvního ministra krále Jindřicha VIII dostal rozkaz: najít tajemství řeckého ohně. Čtenáři se nabízí další epizoda plná dobrodružství v dnes už legendární době slavného anglického krále. Podobně jako v jiném jeho románu Trofej, který zavádí do doby intenzivní války s Francií. A ještě v dalším, pojmenované Rozpuštění, kde jde zase o zánik konkrétního kláštera v době slavného Tudorovce.

BB art, přeložil Antonín Otáhal, 472 stran, 299 Kč

Warren Ellis, Darick Robertson:

Transmetropolitan 5: Osamělé město

Další pokračování o novináři Spideru Jerusalemovi, který nenávidí každého v tom zatraceném Městě – a přesto se za něj bude rvát do posledního dechu. Pátý díl komiksové ságy Transmetropolitan mu pro to poskytne spoustu příležitostí. V Bílém domě sedí psychopat s fešným úsměvem na rtech a do hry se navíc vracejí brutální a zkorumpované policejní jednotky. Scenáristu a kreslíře tentokrát úvodním slovem doprovází sám kapitán Picard z vesmírné lodi Enterprise, herec Patrick Stewart.

BB art, 144 stran, 399 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám