Hlavní obsah

Valmont: Rozkoš je prémie za námahu plození a rození

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli pro Divadlo Na Vinohradech získal Daniel Špinar Cenu Alfreda Radoka za Büchnerova Vojcka, už ho zase budeme (snad jen) nějaký čas vídat jako poutníka. Po Hradci, Kladně, Liberci a Praze se objevil v brněnské Redutě, kde nastudoval vlastní dramatizaci Valmonta Choderlose de Laclose.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jana Pidrmanová (Tourvel) a Václav Vašák (Valmont)

Článek

Znovu je třeba hezké slovo utrousit na adresu hledačské dramaturgie této scény Národního divadla (Dora Viceníková, Petr Štědroň). Umí dobře volit témata - v poslední době za všechna Tančírna, Korespondence V + W, Europeana) - i tvůrce: Gombár, Mikulášek, a nyní tedy štika v občas líném českém rybníku - Špinar.

V Bermudském trojúhelníku

Napsat Valmonta pro jednoho herce a dvě herečky po výpravných filmech Vadima, Formana nebo ještě lepšího Frearse je velmi odvážné, nicméně nebyl by to Špinar, aby ten úkol neodvedl se vší naléhavostí kritiky rozpadajících se společenských vztahů v předrevoluční Francii. Ovšemže myslí i dál.

Z příběhu vybral pouze epizodu nejotřesnější: sázku Valmonta s Merteuil, že se mu podaří svést katolickou vírou posilovanou, věrnou diplomatovu manželku Tourvel.

Mezi Valmontem a Merteuil to neustále jiskří někdejším vzájemně zrazeným erotickým rozkošnictvím. Markýza začíná mít navrch a pokoření de Tourvel bere pouze jako kamínek na cestě k definitivnímu vítězství nad někdejším milencem.

Střídmá scéna Lucie Škandíkové s křesly, stolkem a proskleným horizontem, za kterým je místo pro sny, a televize s postavami aktérů a s velice náznakovými, o to dráždivějšími erotickými scénami. Rokokové kostýmy Valmonta a Merteuil kontrastující s civilními šaty Tourvel jsou dílem Ivy Němcové. Valmont dobývající její pokorný, střídmý, upjatý svět se na lov vypravuje také v civilním obleku...

Novotná, Pidrmanová, Vašák

Špinar umí pracovat s herci. Podepřu ten soud jen jeho hradeckou Maškarádou nebo kladenským Rackem. V Brně excelují Václav Vašák v titulní roli, Eva Novotná jako Merteuil a Jana Pidrmanová coby Tourvel.

V případě prvních dvou: Sexuální štvanci se sklonem k poživačnosti, perverzi. Sobci. A hořké konce dopovězené v inscenaci jen Valmontovým. Pidrmanová po raketovém startu z DAMU (drásavý Blackbird ve Zlaté kapličce s Jiřím Štěpničkou) znovu překvapila kontrastem k rolím dosavadním, tentokrát jako upjatá, potom něžná, nakonec vášní spálená žena. Velký talent českého divadla!

Národní divadlo Brno - Choderlos de Laclos: Valmont. Překlad Dagmar Steinová. Režie a dramatizace Daniel Špinar, dramaturgie Dora Viceníková, scéna Lucia Škandíková, kostýmy Iva Němcová, hudba Stanislav Abrahám, video Michal Ureš. Česká premiéra 4. 11., psáno z reprízy 20. listopadu 2011 v Divadle Reduta Brno.

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Výběr článků

Načítám