Hlavní obsah

Milan Hein: Setkání s hereckými osobnostmi je lákavé

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělecký ředitel divadla Ungelt Milan Hein uvádí českou premiéru hry Bernarda Sladea Vzpomínky zůstanou. "Setkání s hereckými osobnostmi je pro diváky stále velmi lákavé. Nikdy nezapomenu, jak jsem, když mi bylo dvacet, chodil obdivovat herecké bardy Šejbalovou, Vášovou, Pivce, Marvana, Högera, Medřickou," řekl v rozhovoru pro Právo Hein.

Foto: Archiv, Právo

Milan Hein

Článek

Rozšíří první premiéra letošní sezóny okruh herců divadla?

Ano a mám z toho radost. Ve hře Bernarda Sladea Vzpomínky zůstanou, která má premiéru 18. a 19. listopadu, si v režii Viktora Polesného kromě Zlaty Adamovské a Viléma Udatného nově zahraje i Lucie Štěpánková v alternaci s Janou Strykovou a Petr Štěpánek. Diváci se tak mohou těšit na další hereckou osobnost po Pavlu Křížovi, který slaví úspěchy v Šesti tanečních hodinách, a Martinu Dejdarovi, který vstoupil do inscenace Play Strindberg a vedle Jiřího Lábuse a Chantal Poullainové působí nebývale křehce a introvertně.

A co vaši „kmenoví“ herci?

Dlouho jsem hledal novou hereckou příležitost pro Chantal Poullainovou a Jiřího Schmitzera, kteří v Ungeltu zahráli již třistakrát Hru o manželství. V únoru se spolu objeví v další české premiéře, hře Na vaše riziko! anglického dramatika Petera N. Darrela. Třetí českou premiérou bude na jaře hra Gregory Mottona Největší démant světa o nenaplněné životní lásce paní Thomasové a pana Smithe. Režií této hry se do Ungeltu vrací Ladislav Smoček a s ním František Němec a Dana Syslová.

Je Ungelt divadlem zaměřeným především na herce?

Setkání s hereckými osobnostmi je pro diváky stále velmi lákavé. Nikdy nezapomenu, jak jsem, když mi bylo dvacet, chodil obdivovat herecké bardy Šejbalovou, Vášovou, Pivce, Marvana, Högera, Medřickou, takže bych rád dnešním mladým „Heinům“ připravil zážitek z herectví Kostky, Němce, Vránové, Štěpánkové, Postráneckého, Lábuse a dalších osobností.

Mladší diváci ale chodí do Ungeltu spíš na Richarda Krajča …

… a ten se i s Davidem Švehlíkem vrátí ve hře Deštivé dny, která slavila velký úspěch na Broadwayi. Napsal ji Keith Huff a je to ryze chlapské téma, s nímž si bude dobře rozumět režisér Janusz Klimsza. Ale mladí diváci k nám rádi chodí i na ty dnešní herecké bardy.

Jak se vám osvědčuje Letní Ungelt?

Velmi. I když letošní deštivé léto se trochu podepsalo na návštěvnosti, je o Letní Ungelt stále velký zájem. Takže na příští léto chystáme novinku – přímo na Letní scéně na hradčanském Novém Světě uvedeme premiéru hry Sklenice vody, která, byť ji francouzský dramatik Eugene Scribe napsal před téměř dvěma sty lety, je stále velmi současná. Zahrají si v ní Chantal Poullainová, Zlata Adamovská, Petr Štěpánek, Jana Malá a Filip Tomsa.

Reklama

Související témata:

Související články

Jiřina Bohdalová: Nevzdávat život

Herečka Jiřina Bohdalová natáčí v Sušici film Vrásky z lásky. V rozhovoru pro Právo vyprávěla, jaké to je natáčet snímek s režisérem Jiřím Strachem po boku...

Mašíni v divadle dráždí

Mašíni a jejich skupina dráždí nejen historiky. Diskuse na téma, jestli to byli vrazi, nebo hrdinové, provokuje. Sebrání názorů na to téma vydalo by už na...

Výběr článků

Načítám