Hlavní obsah

Na cenu britského nezávislého filmu byla nominována dramata, thriller i horor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Po sedmi nominacích získaly filmy Tinker Tailor Soldier Spy, stejně jako dramata Stud a Tyranosaurus na letošních cenách britského nezávislého filmu BIFA. Za nimi se těsně drží vítěz Londýnského filmového festivalu We Need to Talk About Kevin (Potřebujeme si promluvit o Kevinovi) a horor Kill List (Seznam smrti), které dostaly po šesti nominacích.

Foto: Profimedia.cz

Tomas Alfredson na premiéře filmu Tulák, krejčí, voják, špion

Článek

Tinker Tailor Soldier Spy (Tulák, krejčí, voják, špion - název vychází z tradičního anglického rozpočítávadla) situovaný do 70. let byl pro britské kritiky filmovou událostí roku. Švédský režisér Tomas Alfredson jej natočil podle stejnojmenného slavného románu Johna le Carrého s Gary Oldmanem v hlavní roli.

Ralph Fiennes versus Paddy Considine

Alfredson byl navržen na cenu BIFA pro nejlepšího režiséra spolu s hercem Ralphem Fiennesem, který jako režisér debutoval s adaptací Shakespearovy hry Coriolanus. Dalším nominovaným debutantem je Paddy Considine (Tyranosaurus).

O nejlepší herecký výkon bude soutěžit Gary Oldman s Brendanem Gleesonem (The Guard), Michaelem Fassbenderem (Stud), Peterem Mullanem (Tyranosaurus) a Neilem Maskellem (Kill List).

O cenu pro nejlepší herečku se budou ucházet Rebecca Hallová (The Awakening), Mia Wasikowská (Jana Eyrová), MyAnna Buringová (Kill List), Olivia Colmanová (Tyranosaurus) a Tilda Swintonová, která hraje matku vraha ve filmu We Need to Talk About Kevin.

Za vedlejší herecké role byli nominováni mezi jinými Vanessa Redgraveová (Coriolanus), Carey Mulliganová (Stud) či Tom Hardy a Benedict Cumberbatch, kteří oba hrají v Tinker Tailor Soldier Spy.

Nominace pro snímky, které nepřekročily 10 miliónů

Letos budou ceny BIFA předány 4. prosince. Ceny britského nezávislého filmu se udělují od roku 1998. Nominován může být snímek, jehož náklady nepřekročily deset miliónů liber a byl financován nejméně z 51 procent z britských zdrojů.

Loni dostal hlavní cenu BIFA film Králova řeč, předloni science-fiction Moon (Měsíc) a v roce 2008 Milionář z chatrče, který stejně jako Králova řeč posléze triumfoval při Oscarech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám