Hlavní obsah

Kompletní Kaurismäki v Aeru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivci skandinávské kinematografie si mohou zaškrtnout v diáři data 5. až 9. října, kdy proběhne v pražském kině Aero přehlídka všech celovečerních snímků slavného finského režiséra Akiho Kaurismäkiho.

Článek

Kaurismäki se u nás proslavil v devadesátých letech a stal se miláčkem klubového publika. Nový festival Aki Kaurismäki – Muž, cigareta a toužebný pohled je dílem několika "pražských Finů", kteří si zamilovali film a českou metropoli.

Mezi slavná díla Akiho Kaurismäkiho patří třeba snímky Juha, Mraky odtáhly, Drž si šátek, Tatjano a Muž bez minulosti, kterému byla v roce 2002 udělena cena Grand Prix na filmovém festivalu v Cannes. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na roztomile potrhlé filmy s hudebními Leningradskými kovboji nebo Bohémský život, novodobou adaptaci stejnojmenného románu francouzského spisovatele Henriho Murgera.

„Navštívili jsme přehlídku Bergmanových filmů a napadlo nás, že Kaurismäkiho tvorba by si zasloužila podobnou poctu“, vysvětluje organizátor akce Rami Kurth.

„Hned na začátku jsme se však shodli, že samotná retrospektiva by měla být obohacena o další doprovodné akce,“ dodal. Návštěvníci se kromě filmů mohou těšit na pravou finskou saunu, diskusi s českými a finskými odborníky nebo živé vystoupení finské kapely Marko Haavisto & Poutahaukat, známé z Kaurismäkiho snímku Muž bez minulosti. Více na www.kinoaero.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám