Hlavní obsah

Český umělec vytvořil v Nitře obří sochu Cyrila a Metoděje

Právo, Ivan Vilček, Nitra

Cyril a Metoděj se vrátili po tisíci letech do Nitry ve formě obřího sousoší z mořského písku. Vytvořil ho český sochař Radovan Živný, který na něm pracoval pět dní.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Socha Cyrila a Metoděje

Článek

K vytvoření sousoší spotřeboval 145 tun písku. Dílo stojí na Svatoplukově náměstí, je vysoké téměř šest metrů a proti vlivům počasí ho chrání speciální nátěr. Organizátoři akce neprozradili, odkud mořský písek přivezli.

Kvalitní písek na stavbu podobných děl se údajně získává velmi těžko. V Evropě je jen několik takovýchto míst a sochaři je neradi prozrazují. Živný pracoval každý den dvanáct hodin. „Pracoval jsem hlavně s lopatou. Detaily jsem dodělal sochařským náčiním a lžící,“ uvedl sochař, který žije v Portugalsku. Nejrizikovějšími částmi byly hlavy.

„Je to velký objem na úzkém krku,“ vysvětlil Živný. Socha je replikou bronzového díla slovenské sochařky Ľudmily Cvengrošové, které stojí pod nitranským hradem. Pískové sousoší by mělo být zapsáno do Knihy rekordů jako nejvyšší a nejtěžší písková socha postavená ve střední Evropě.

Cyril a Metoděj před více než tisíci lety přinesli na Velkou Moravu křesťanství a nové písmo. Umožnili tak rozvoj slovanské kultury.

Budování soch pokračuje

Po úspěchu sousoší z písku na náměstí vybudovali v největším nitranském nákupním středisku další sochy z písku umělci z Japonska, Irska, Nizozemska, Itálie, Portugalska, Slovenska a České republiky v rámci Golden Sand Festivalu 2011. Minulé ročníky se konaly v Brně a v Olomouci, kde umělci pracovali na svých dílech z písku přímo před očima zákazníků.

Sochy v nákupním středisku jsou menší než na náměstí, ale stejně poutají pozornost veřejnosti. „Je to moc hezké. Při té velké soše na náměstí jsem se divila, že se tak vysoké postavy z písku udrží,“ říká Eva Uličná. Práci sochařů obdivuje i mladá rodina s dětmi. „Děti si rády hrají v písku a trochu se divily, že si s pískem hrají i dospělí,“ usmívá se Igor Potančok.

Reklama

Související témata:

Související články

Janeček se loučil s radou ČT

Generální ředitel České televize (ČT) Jiří Janeček se na středečním jednání Rady ČT rozloučil s jejími členy. Dostal od nich kytici a láhev kvalitního...

Výběr článků

Načítám