Hlavní obsah

V Přerově DiMeola i Grammy ověnčený Chucho Valdes

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velice slušně obsazený Československý jazzový festival přiveze ve dnech od 20. do 22. října světové hvězdy do Přerova. Nechybí mezi nimi ani kytarista Al DiMeola.

Článek

Al Di Meola se představí se svou skupinou New World Sinfonia. Tento kytarista je slavný už od sedmdesátých let, kdy byl jednou z důležitých postav jazzové fusion. Hrál s Chickem Coreou, Stanley Clarkem, Janem Hammerem a dalšími. V poslední době se hodně zajímá o world music (album Pursuit of Radical Rhapsody). V Přerově s ním zahrají kytarista Kevin Seddiki, akordeonista Fausto Beccalossi a bubeník Peter Kaszas.

Ti, kteří sledují každoroční udělování amerických cen Grammy, nemohli přehlédnout jméno klavíristy Chucho Valdese.

Valdes se narodil v roce 1941 na Kubě. Castrův "ostrov svobody" ale opustil a v sedmdesátých letech se proslavil v Americe s kubánskou skupinou Irakere. Dostal celkem čtyři ceny Grammy. V roce 1978 za album Live at Newport společně s Irakere, v roce 1998 za spolupráci na CD Havana, v roce 2003 za album Live at the Village Vanguard a nakonec letos na jaře za album Chucho's Steps.

Na festival dále zavítá zpívající bubeník a perkusionista Sonny Emory s kapelou Cachet Fusion, Zuzana Lapčíková, která předvede moravský jazz s folklórní příchutí či slovenská skupina Jazzonance.

„Festivalový program jistě potěší fanoušky různých jazzových stylů,“ říká dramaturg Československého jazzového festivalu Aleš Benda a výkonný ředitel Rudolf Neuls dodává: „Zároveň nesmíme opomenout poděkovat městu Přerov a všem partnerům a fanouškům, jejichž podpory si vážíme a bez kterých by festival nevznikl.“

Veškeré další informace na www.csjf.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám