Hlavní obsah

Český videomapping slaví úspěch, předvedou se v Liverpoolu a vrátí se na orloj

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videomappingová projekce na Staroměstský orloj přinesla českým umělcům takový úspěch, že vystoupili se svým projektem v Dubaji a připravují se na Liverpool. A poté se vrátí zpátky do Prahy.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Promítané projekce na Staroměstský orloj k 600. výročí v říjnu minulého roku.

Článek

Videomappingová projekce na pražský Staroměstský orloj, která proběhla v říjnu 2010, vynesla sdružení umělců Macula a Tomato production před rokem značný ohlas doma i ve světě. [celá zpráva]

Videa k 600. výročí orloje si na serverech YouTube a Vimeo si přehrálo přes 5 miliónů lidí z celého světa. „Žádosti o videomappingové projekce se nám potom docela hrnuly, měli jsme zájemce z Francie, USA i z Indie,“ říká producent projektu Martin Pošta z Tomato Production.

„Časově, finančně i technologicky je ale videomapping dost náročný a chtěli jsme si vybírat jen ty nejzajímavější nabídky.“ Po zopakování projekce na orloj v březnu 2011 tak Macula vyrobila speciální videomappingovou projekci v samém centru Dubaje, i ta se setkala se značným zájmem tamních diváků a vynesla týmu další zajímavé nabídky.

Nejnáročnější projekt

Nyní přichází na řadu dosud nejnáročnější projekt skupiny. Série projekcí v britském Liverpoolu se konají k oslavám 100. výročí historické budovy Liver a k oslavám otevření nového liverpoolského muzea.

Na budovu Liver budou promítány výpravnější výjevy z historie Liverpoolu, projekce na budovu liverpoolského muzea zas budou vycházet především z jeho moderních tvarů. „Oslavy v Liverpoolu budou dlouho očekávaným britským debutem pro mezinárodně ceněnou skupinu Macula, která ohromila davy diváků svou projekcí k 600. výročí pražského orloje,“ píší britská média o tamní akci skupiny.

Projekce v Liverpoolu proběhnou od 22. do 24. července, následně je jistě prostřednictvím internetu budou moci zhlédnout i čeští diváci.

Orloj se opět rozsvítí každou sobotu

Po Liverpoolu pak umění Maculy a Tomato Production uvidí znovu také Praha – už v září se vrátí s projekcemi na pražský Staroměstský orloj. Pro velký úspěch by videomapping měl ozdobit nejslavnější pražskou památku každý sobotní večer od září do listopadu.

Uskupení The Macula má za sebou i celou řadu předchozích drobnějších zakázek, například projekce na klub Aeroport v době MFF Karlovy Vary v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám