Hlavní obsah

V Číně pronásledovaný Ai Wei Wei by mohl učit v Německu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný čínský architekt a umělec Ai Wei Wei přijal nabídku učit na německé univerzitě, ale zatím není jisté, kdy do Berlína přiletí, informovala BBC. V Číně je vyšetřován pro údajné daňové delikty, ve skutečnosti ale může jít o další z triků komunistické diktatury.

Článek

Ai Wei Wei už byl propuštěn z vazby, ale stále čelí obvinění. Na daních má prý čínské vládě dlužit v přepočtu cca 33 miliónů korun. Architekt je v současnosti asi nejslavnějším kritikem čínské politiky a jeho zadržení vyvolalo celosvětové pobouření.

Rektor berlínské univerzity Martin Rennert doufá, že se Ai Wei Wei ujme místa v blízké budoucnosti. Svou nabídku škola ohlásila už dříve, když byl architekt zavřený v Číně. Propuštěn byl až 22. června a celou dobu byl držen na tajném místě bez kontaktu s právníkem nebo s rodinou. V té době proběhla i jeho výstava v Londýně, kterou měl otvírat.

Čínské úřady zakázaly Ai Wei Weiovi mluvit s novináři a opustit Peking. Z vězení ho prý pustily proto, že prokázal správný přístup v přiznávání svých zločinů a také kvůli zdraví.

Ai Wei Wei se narodil 18. května 1957. Je znám jako architekt a politický aktivista, zabývá se ale také filmem, sochami, fotografií a dalšími oblastmi. Spolu se švýcarskou firmou Herzog a de Meuron dal podobu světoznámému pekingskému olympijskému stadiónu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám