Hlavní obsah

Jádrem sporu v Tagance je Ljubimovova manželka

Právo, ČTK, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tiskovou konferencí vyvrcholil v pondělí v Moskvě spor mezi hereckým souborem slavného Divadla Na Tagance a jeho ředitelem, třiadevadesátiletým režisérem Jurijem Ljubimovem, který naplno propukl minulý týden při hostování divadla v Praze. Roztržka se měla týkat požadavků herců na okamžité vyplacení peněz.

Foto: Profimedia.cz

Budova divadla Taganka

Článek

Podle pondělní konference šlo ale spíš o letité ponižování. „Zostudili nás. Prý jsme chtěli zmařit představení, dělili jsme se údajně o peníze přímo na scéně. To je lež,“ řekla členka souboru Taťjana Sidorenková. „Nejsme nevolníci a herecká pakáž, něco takového nelze vydržet celý život,“ přidal se herec Felix Antipov.

Podobné gesto udělal už několikrát

Herci i přes konflikt hovořili o Ljubimovovi s úctou a zdůrazňovali, že by měl zůstat uměleckým vedoucím. Jako ředitel jim vadí, ale hlavní výhrady mají k jeho manželce, místoředitelce Taganky Katalin Ljubimovové-Kuncové. Původem Maďarka působí v divadle již 25 let a je považována za pravou ruku svého manžela. Postupem času ale začala přebírat otěže administrativního vedení.

Foto: Profimedia.cz

Jurij Ljubimov

„Dokud tady bude ona, normální situace nenastane,“ citovala agentura Interfax mínění souboru. V Moskvě ale podle komentářů mnoho lidí pochybuje o tom, že Ljubimov myslí svůj odchod vážně. Legendární zakladatel Taganky údajně podobné gesto udělal už několikrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Cesta do pravěku s Tagankou Jurije Ljubimova

V pátek večer vystoupí v Praze na Nové scéně Národního divadla legendární moskevská Taganka. Již ve středu zahrála - recipročně za Odcházení Václava Havla...

Výběr článků

Načítám